Pronađen očuvan deo repa pernatog dinosaurusa

Naučnici su pronašli deo repa pernatog dinosaurusa koji je sačuvan u ćilibaru pre 99 miliona godina, objavljeno je danas u studiji.Kineska naučnica Linda Hing sa Kineskog Univerziteta za geonauku pronašla je rep dinosaurusa u jednom ćilibaru koji se prodavao na pijaci u Mnjanmaru.

Život

Izvor: Beta

Petak, 09.12.2016.

16:14

Pronađen očuvan deo repa pernatog dinosaurusa
Foto: Thinkstock / ilustracija

Neverovatno istorijsko otkriće pruža naučnicima novi uvid u izgled pernatih dinosaurusa, kao i u evoluciju samog perja.

"Ovo je novi izvor informacija koje vredi istražiti i zaštiti kao fosilni resurs", rekao je Rajan Mekelar, paleolog iz Kanade koji je radio na studiji objavljenoj u časopisu "Kurent biolodži" (Current Biology).

Naučnici su uvereni da je u ćilibaru sačuvan deo dinosaurusa, a ne neke druge praistorijske ptice. U prilog tome oni navode da je rep dugačak i fleksibilan.

Novo otkriće pruža istraživačima novi pogled na biološki materijal dinosaurusa, jer se u ćilibaru nalaze i delovi kosti.

Naučnici navode da su pronašli rep mladunca pernatog dinosaurusa od osam pršljenova, koji sadrži 3D mikroskopske detalje.

Kako se navodi, dinosaurus najverovatnije nije mogao da leti, a perje mu je pomagalo u ritualima parenja i termoregulaciji.

"Radi se o neverovatnom primerku zato što su i najsitniji detalji vidljivi trodimenzionalno. Ovaj dinosaurus je imao rep sličnog oblika kao miš, samo što je imao i perje", rekao je Meklaren.

Naučnici su izvršili detalja ispitivanja na ćilibaru. Analize su pokazale da je perje na vrhu repa tamno braon boje, dok su unutrašnji delovi prekriveni belim perjem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: