Godišnjica smrti Džona Lenona: Poslednji trenuci legende

Pre 36 godina, 8. decembra 1980. godine, pevač, tekstopisac i suosnivač grupe “Bitls“ Džon Lenon ubijen je na putu do svog stana u zgradi Dakota u Njujorku. Njegova smrt je izazvala tugu širom sveta, došlo je do samoubistava nekoliko najvernijih fanova, a ostao je samo poznati spomenik u Central parku.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 08.12.2016.

18:13

Godišnjica smrti Džona Lenona: Poslednji trenuci legende
Foto: Gettyimages

“Za sve one koji su se pridržavali mita o Bitlsima, ovo ubistvo je bilo nešto drugo“, pisao je kritičar “Tajma“ Džej Koks 1980. godine.

“To je bio atentat, ubijanje nečega čemu se teško može dodeliti neki naziv. Možda, nada? Ili vreme? Ne samo da su se svi osećali izgubljeno, već i dislocirano, slomljeno.“

Ovo su neke činjenice koje možda niste znali o legendarnom Lenonu i njegovoj smrti.

Tog jutra je Eni Libovic fotografisala nagog Lenona i njegovu suprigu Joko Ono, obučenu, za magazin “Rolingstoun“. Promovisali su njihov album “Double Fantasy“. Fotografija se pojavila na naslovnoj strani magazina 22. januara 1981. godine.

Lenon je sreo svog ubicu nekoliko sati pre ubistva. Džon i Joko Ono su napustili zgradu Dakota u 17 časova, zbog sastanka u studiju, i u tom trenutku im je prišao Mark Dejvid Čepmen. Dvadesetpetogodišnji Čepmen je zamolio Lenona za autogram. Kasnije, oko 22 časa, Jono i Lenon su se vratili u zgradu.

Umesto da se parkiraju u dvorištu, oni su izašli sa druge strane, malo dalje od ulaza u zgradu, navodi “Bitls biblija“. U trenutku kada su se kretali ka ulazu, čula su se 4 pucnja.

“Bili su glasni, veoma glasni. Čula sam vrisak Joko Ono ’Upomoć, upomoć! Pomozite mu’. U tom trenutku sam videla muškarca sa pištoljem u ruci, koji je nekoliko trenutaka kasnije ispustio pored sebe na zemlju“, rekla je Nina Mekfeden, koja je živela blizu zgrade Dakota.
Foto: Gettyimages
Iako je Lenon proglašen mrtvim pri dolasku u bolnicu, to nije sprečilo doktore da 20 minuta pokušavaju da ga spasu.

Njegova smrt je javno proglašena tokom utakmice Patriota Nove Engleske i Delfina iz Majamija, kada je komentator Hauard Kosel objavio tragičnu vest.

Čepmen je uhapšen nekoliko minuta kasnije. On je, tokom rasprave na saslušanju za uslovnu kaznu, izjavio da je ubio Lenona zbog pažnje i zbog toga što je bio veoma poznat. On je takođe rekao da je razmišljao o ubistvu Valtera Kronkajta ili Marlona Branda. On je, u trenutku kad je pucao u Lenona, držao u ruci knjigu “Lovac u žitu“.

Lenon nije imao sahranu. Umesto toga, Joko Ono je zatražila 10 minuta tišine 14. decembra 1980. godine. Za sobom je ostavio dvoje dece, Džulijana i Šona, i bivšu suprugu Sintiju Lenon.
Foto: Thinkstock
Čepmen je i dalje u zatvoru. Ima 61 godinu i osam puta mu je odbijen zahtev za uslovnu kaznu. Na saslušanju u avgustu 2014. godine izjavio je da je bio depresivan kada je napao Lenona. CNN je preneo Čepmenovu izjavu da je “sada pronašao Boga“ i da se izvinio za svoja dela.

“Žao mi je što sam izazvao toliki bol. Žao mi je što sam bio idiot i izabrao pogrešan put do slave“, rekao je Čepmen.

Joko Ono i dalje živi u zgradi Dakota. Preko puta, u Central parku, nalazi se “Polje jagoda“, spomenik u obliku mozaika, u čijem centru se nalazi naziv Lenonove pesme “Imagine“. Više od 120 zemalja priznaje ovaj spomenik kao vrt mira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: