Koliko je od nas udaljena najbliža nuklearna bomba? (VIDEO)

Novi video-snimak pokazuje gde se u svetu nalaze nuklearne bombe koje su službeno zavedene. Mnoge od njih smeštene su u blizini velikih evropskih gradova, među kojima su London, Glazgov i Brisel.

Život

Izvor: Dnevnik

Ponedeljak, 05.12.2016.

18:15

Koliko je od nas udaljena najbliža nuklearna bomba? (VIDEO)
Foto: Thinkstock/Ilustracija

Kako piše Daily Mail, oko 50 takvih bombi je ''izgubljeno'' ili slučajno premešteno tokom godina na neke druge lokacije.

Nuklearna bomba najbliža Srbiji smeštena je na severu Italije, podaci su koje je objavio Real Life Lore.

Što se tiče SAD, tamo se nuklearne bombe nalaze na 10 lokacija. Podsetimo, u poslednjih 30 godina,više je zemalja odustalo od posedovanja nuklearnog oružja. Međutim, i 25 godina nakon Hladnog rata, zalihe nuklearnog oružja i dalje su na neprihvatljivo visokim nivoima, smatraju u Američkoj federaciji naučnika.

Hans Kristensen i Robert Noris iz Američke federacije naučnika vodeći su stručnjaci u proceni i analizi i imaju pristup punim izveštajima o nuklearnom oružju koje poseduju države. Takođe vode i grafički prikaz broja nuklearnog oružja u svetu.

Procenjuje se da je na vrhuncu trke u nuklearnom naoružanju 1986. godine na svetu bilo 70.300 nuklearnih bojevih glava, a 2016. se taj broj drastično smanjio na 15.350.

SAD ukupno ima 7.000, a Rusija 7.300 nuklearnih bojevih glava. Od toga u SAD na rastavljanje čeka njih 2.500, a u Rusiji 2.810. Ostale države koje poseduju to oružje Indija, Pakistan, Izrael i Kina drže ga u rezervi, dok Velika Britanija i Francuska, osim što deo drže u rezervi, deo imaju razmešten na strateškim mestima. Smatra se kako i Severna Koreja ima ili bi mogla da ima nuklearno oružje, ali tačni podaci o tome nisu poznati. Zato se u obzir uzima devet država, iako za jednu nema poznatih informacija.

SAD ima razmešteno 1.930 komada nuklearnih bojevih glava, a u rezervi 2.570. Rusija ima razmešteno 1790, a u rezervi 2700.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: