Rešena misterija piramide na Antarktiku

Nedavno otkrivena planina u obliku piramide na Antarktiku iznenada je postala poznata širom svijeta, a vrlo brzo su smišljene najrazličitije teorije u vezi s njenim poreklom.

Život

Izvor: Radiosarajevo.ba

Subota, 03.12.2016.

11:25

Rešena misterija piramide na Antarktiku
Foto: Thinkstock / ilustracija

"Struktura nalik piramidi nalazi se u planinskom masivu Elsvort, dugačkom više od 400 kilometara, pa nije ni čudo što ima mnogo vrhova koji se pomaljaju iz leda. Sasvim je jasno da se sastoje od stena, a to što je fotografisani vrh baš tog oblika je puka slučajnost", rekao je doktor Mič Darsi, geolog u Centru za istraživanje u Potsdamu. "To nije komplikovan oblik, pa ne bi trebalo mnogo da čudi što je vrh takav. Prema definiciji, reč je o nunataku, vrhu planine koji viri iznad glečera ili leda. Ovaj nunatak igrom slučaja ima oblik piramide, ali to ne znači da ga je izgradila ljudska ruka", dodao je Darsi.

Iako se na društvenim mrežama pojavio veliki broj teorija, naučnici upozoravaju ovakvi planinski vrhovi nisu retkost: Materhorn u Alpima i Bulandstindur na Islandu samo su neki od primera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: