NASA daje 30.000 dolara onome ko reši ovaj problem

NASA je pokrenula takmičenje za pronalazače kako bi rešili pomalo neobično pitanje putovanja u svemir – a tri najbolja rešenja dobiće po 30.000 dolara.

Život

Izvor: radiosarajevo

Ponedeljak, 28.11.2016.

16:54

NASA daje 30.000 dolara onome ko reši ovaj problem
Foto: Thinkstock

Problem su – mala i velika nužda u svemiru i menstruacija.

Naime, trenutno ne postoji efikasan sistem “odlaganja ovog otpada“ koji bi se ugradio u svemirsko odelo, a NASA očekuje da će, tokom putovanja na Mars ili asteroid, astronauti biti i do šest dana bez toaleta.

Pronalazači imaju vremena do 20. decembra da predaju predloge i dizajn za sistem koji će sve “sam raditi“ u periodu do šest dana.

U opisu poziva navodi se kako pelene nisu zdrava ni realna opcija koja može da traje šest dana. Pritom, dok su u odelu, astronautima je nemoguće da dodirnu svoje telo.

I zato im je potrebna pomoć pronalazača – astronautima treba sistem koji će efikasno čistiti fekalije, urin ili menstrualno krvarenje, bez rizika od infekcije.

Cilj naučnika iz NASA je da tri pobednička predloga testira u narednih godinu dana i da ih potpuno implementira u odela u naredne tri godine.

NASA je takođe najavila da će prva ljudska posada na Mars putovati u narednoj deceniji.

Inače, sve detalje oglasa možete naći na ovom LINKU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

113 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: