Inicijativa gradova Srbije za izgradnju parkova nauke

Gradonačelnici devet gradova u Srbiji uputili su dopise ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenu Šarčeviću u kojima pozivaju resorno ministarstvo da podrži njihovu inicijativu za izgradnju parkova nauke.

Život

Izvor: Tanjug

Utorak, 15.11.2016.

14:32

Inicijativa gradova Srbije za izgradnju parkova nauke
Mladen Šarèeviæ (Foto: Tanjug / Dimitrije Goll)

Kako se navodi u saopštenju Centra za promociju nauke (CPN), cilj akcije je da se tokom 2017. godine u parkovima u svakom od gradova napravi Park nauke.

U tim parkovima biće, navode iz CPN-a, postavljeni specifično dizajnirani eksponati na otvorenom prostoru gde se naučni pojmovi usvajaju kroz igru i neposredno iskustvo. Akcija je rezultat saradnje CPN, centara za stručno usavršavanje i jedinica lokalnih samouprava na decentralizaciji promocije nauke.

"Parkovi nauke postoje petnaest godina u svetu. U Evropi su izgrađeni ili samostalno ili u okolini centara promocije nauke, odnosno muzeja nauke", rekao je pokretač ove inicijative i direktor Centra za promociju nauke Nemanja Đorđević.

Zajedno sa lokalnim Centrima za stručno usavršavanje nastavnika i Regionalnim centrima za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, CPN je tokom proleća ove godine otvorio dvanaest Naučnih klubova. Ta akcija je ostvarena uz podršku jedinica lokalne samouprave koje su sa CPN i centrima za stručno usavršavanje prethodno potpisale trojne memorandume o saradnji.

Naučni klubovi su se pokazali kao održiva ideja jer su u prva tri meseca rada organizovali više od 100 raznovrsnih programa. Slične inicijative za izgradnju parka nauke već su pokrenute u okviru Centara za stručno usavršavanje u Šapcu i Kikindi, a za tri dana će se otvoriti i prvi park nauke u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u Čačku.

Ako ideja Parkova nauke Srbije oživi tokom 2017. godine, Srbija će, dobiti parkove nauke u okviru postojećih parkova u Šapcu, u Kanjiži, Kikindi, Smederevu, Kragujevcu, Čačku, Užicu, Kruševcu, Novom Pazaru, Leskovcu, Knjaževcu i Nišu.

Ciljna grupa parka nauke su, kažu u saopštenju, učenici osnovnih i srednjih škola, ali i njihovi roditelji „Dolaskom u park svako nauči ponešto i to na zanimljiv način sa posebnim akcentom na nauku, jer nauka oblikuje materijalni i društveni svet u kome danas živimo“, naveo je Đorđević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: