Bosanski brdski konj na ivici istrebljenosti

Prikupljanje sredstava za poboljšanje uzgoja bosanskog brdskog konja, koji je u kategoriji ekstremno ugroženih rasa, biće osnovni zadatak društva za spas bosanskog brdskog konja u BiH čija će osnivačka skupština biti održana za desetak dana.

Život

Izvor: Klix.ba

Nedelja, 06.11.2016.

11:59

Bosanski brdski konj na ivici istrebljenosti
Konji u ergeli Borike (Foto: Orjen / German Wikipedia)

Inicijativa da se formira društvo za spas bosanskog brdskog konja pokrenuta je na septembarskom simpozijumu u Sarajevu pod nazivom "Bosanski brdski konj - rasa na ivici izumiranja".

Član Međunarodnog udruženja uzgajivača bosanskog brdskog konja i predsednik Upravnog odbora tog udruženja Enver Žiga rekao je u razgovoru za Fenu da je u toku prikupljanje papirologije u vezi s osnivanjem društva i da je potrebno napraviti statut tog društva, pa odluku o osnivanju.

"Javilo mi se mnogo ljudi koji bi hteli da finansijski pomognu očuvanje bosanskog brdskog konja. Imam stalne pozive onih koji bi hteli da uplate 1.000-2.000 evra i tako pomognu da se poboljša uzgoj bosanskog brdskog konja", rekao je Žiga, koji je i sam veliki ljubitelj konja, a vlasnik je ergele na području opštine Visoko, u selu Ratkovci.

Navodi da su on i njegova familija prvobitno 1999. godine osnovali školu jahanja u Doglodima, a osnovna delatnost je bila obuka mladih jahača i uzgredno uzgoj konja. Njegova ergela "Žiga", koja je osnovana 2011. i na kojoj se trenutno nalazi 31 grlo bosanskog brdskog konja, trenutno provodi akciju koja bi mogla pomoći da se bosanski brdski konj "izvuče" iz kategorije ekstremno ugroženih rasa.

"Akcija se sastoji u tome da pronalazim male uzgajivače kojima je interesantno da imaju konje, a teško do njih dolaze. I ja njima poklanjam konje, s tim da se oni moraju uključiti u moj selekcioni sistem uzgoja. Znači kobile se ne mogu neplanski pariti, mogu s mojim pastuvima, a oni su dalje obavezni da meni vrate po jedno ždrebe koje ja odaberem u narednih nekoliko godina", kaže Žiga.

Smatra da u tome prilično ima uspeha, jer dosad ima pet takvih uzgajivača na području Federacije BiH, koji imaju po dve kobile.

"Mi imamo već deset kobila kod tih malih uzgajivača, a meni je cilj da dođemo do dvadesetak. Tako da bismo s mojih petnaestak i tih 20 kobila mi mogli da imamo u rasplodu 35 kobila, a to bi godišnje davalo novih 25 ždrebadi. I za pet godina bismo mogli da dođemo u poziciju da izvučemo bosanskog brdskog konja iz kategorije ekstremno ugroženih rasa", pojašnjava Žiga.

Broj jedinki bosanskog brdskog konja se smanjuje od 1960. godine, ali u posleratnom periodu pada iz godine u godinu, tako da sada ima oko 140 čistokrvnih grla i to je "ispod kritične mase". Tih 140 grla uzgaja se na ergelama Borike, Žiga, Planido u Sloveniji, Gorski Kotar u Hrvatskoj, kao i kod privatnih uzgajivača u BiH, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Nemačkoj i Švajcarskoj.

"Svi kad se saberemo imamo 140 uzgojenih grla. Od tog broja u BiH je oko 55 grla, maksimalno", upozorava Žiga.

Ističe da je 1960. godine bilo 500.000 grla, pre rata oko 20.000, po završetku rata nekih 3.000 grla, a danas oko 140.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: