Mapa koja će zauvek promeniti način na koji posmatramo svet

Predstavljanje Zemljinog “šara” na ravnim trodimenzionalnim komadima papira je vrlo zahtevno, ali se ljudi već vekovima oslanjaju na njih.

Život

Izvor: Newser

Nedelja, 06.11.2016.

09:37

Mapa koja će zauvek promeniti način na koji posmatramo svet
Foto: YouTube Screenshot

Međutim, japanski umetnik i arhitekta Hađime Narukava pronašao je način da proporcionalno i tačno predstavi veličinu kopna, vodeći pritom računa o zakrivljenosti Zemlje.

Njegova mapa je toliko dobra, da je osvojila japansku nagradu za “izuzetan dizajn”.

Kako objašnjava sajt Popular Mechanics, Narukava je “podelio” planetu na 96 jednakih regiona, a onda preneo dimenzije sa sfere na tetraedar (geometrijsko telo koje ograničavaju četiri jednakostranična trougla), a onda ponovo na pravougaonu mapu.

Tačnost njegove mape je bez presedana. Kako je ocenila japanska komisija, ona “verno predstavlja sve okeane i kontinente, uključujući i zapostavljeni Antarktik”.

Nažalost, male su šanse da će zameniti postojeće mape, zbog toga što se ne poklapa sa stranama sveta, koji su glavni orijentir civilizacije od njenog nastanka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: