Završena konstrukcija najvećeg teleskopa Džejms Veb

Završeno je konstruisanje teleskopa Džejms Veb, koji je od danas preuzeo titulu najvećeg teleskopa ikad napravljenog.

Život

Izvor: B92

Petak, 04.11.2016.

15:15

Završena konstrukcija najvećeg teleskopa Džejms Veb
Foto: YouTube Screenshot

Kada bude lansiran u svemir u oktobru 2018. godine, biće stacioniran u Lagrandžovoj L2 tački u sistemu Sunce-Zemlja, otprilike 1,5 miliona km od Zemlje.

Trenutno najmoćniji teleskop u orbiti oko Zemlje na oko 500 km je Habl, koji je lansiran 1990. godine i pomoću kojeg su pronađena mnoga otkrića.

Hablov prečnik je 2,4 metra, a površina mu iznosi 4,5 kvadratnih metara. U poređenju s njim Džejms Veb izgleda ogromno, sa prečnikom od 6,5 metara i površinom od čak 25 kvadratnih metara pa će zato teleskop koji su napravili NASA, ESA i Kanadska svemirska agencija moći da "zaviri" mnogo dalje u svemir.

Tačnije, pomoću Džejmsa Veba ćemo moći da gledamo u prošlost čak do nastanka zvezda i prvih galaksija pre 13,5 milijardi godina, što će nam pomoći da bolje razumemo nastanak svemira.

Konstruisanje teleskopa Džejms Veb je počelo 1996. godine, a danas je kompletiran u Nasinom svemirskom centru Godar u Merilendu.

Pre nego što teleskop bude montiran na štit veličine teniskog igrališta koji će "nositi" instrumente i štititi ih od solarne radijacije, Džejms Veb će morati da prođe kroz seriju testova, među kojima će biti testovi izdržljivosti prilikom lansiranja i kriogenski testovi zbog temperature od minus 220 stepeni celzijusa u L2 tački.

Teleskop će u Zemljinu orbitu poslati evropska raketa Arijana 5, a čitav projekat košta blizu devet milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: