Otkriveno groblje brodova: Na dnu Crnog mora leži pravo blago

Tim podvodnih arheologa je sasvim slučajno naišao na 41 prastari brod koji pripada periodima Vizantijskog i Otomanskog carstva. O nekim od njih moglo se čitati u udžbenicima, ali do sada nisu bili pronađeni...

Život

Izvor: B92

Petak, 28.10.2016.

21:50

Otkriveno groblje brodova: Na dnu Crnog mora leži pravo blago
Foto: Thinkstock / ilustracija

Za ovo jedinstveno otkriće zaslužan je tim morskih arheologa koji su istraživali morsko dno zbog nivoa mora, prenosi Independent.

Njihov cilj bio je da ustanove koliko se nivo mora podigao u poslednjih 20.000 godina, a pronašli su brodove, od kojih su neki stariji od hiljadu godina i pripadaju periodu Otomanskog i Vizantijskog Carstva. Postojanje nekih od ovih brodova je zabeleženo u istorijskim spisima, ali nikada nisu pronađeni.

"Reč je o fascinantnom otkriću na koje smo naišli tokom dugog geofizičkog istraživanja", rekao je Džon Adams sa Univerziteta u Sauthemptonu, vodeći autor projekta.

Tim je pored bugarske obale naišao na brodove pomoću dva moderna podvodna vozila (ROV) koja skeniraju morsko dno. Jedan je opremljen kamerom visoke rezolucije koja tokom snimanja morskog dna reprodukuje snimke u 3D fotografije, dok drugo vozilo služi za osvetljavanje i lasersko skeniranje dna. Dosad su prešli oko 1250 kilometara na dubini od 1.800 metara.

Brodovi su tako dobro očuvani jer leže u "mrtvoj zoni" Crnog mora, koja počinje na dubini od 150 metara ispod površine. Na toj dubini nijedno biće ne može da preživi zbog nedostatka svetla i kiseonika, što znači da tamo nema ničega čime bi se mogli d se nahrane mikroorganizmi koji bi razložili brodove.

Tim je napravio hiljade snimaka olupina pre nego što su od njih napravljeni savršeni 3D modeli. Naučnici dalje planiraju da analiziraju snimke i pažljivo izvuku sve što se nalazi u unutrašnjosti brodova pre nego ih opet "ostave na miru".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: