Ili su zvezde čudne ili nam 234 vanzemaljca šalju poruke

Kad god se iz svemira javi neki misteriozni znak ili fluktuacije energije, ponadamo se da vanzemaljci pokušavaju da stupe u kontakt s nama. Međutim, naučnici znaju da se zanosimo.

Život

Izvor: phys.org

Ponedeljak, 24.10.2016.

13:58

Ili su zvezde čudne ili nam 234 vanzemaljca šalju poruke
Foto: Thinkstock

Iako su naučnici uglavnom i skeptici, to ne znači da se ne nadaju i da odbacuju mogućnost da će nam se “mali zeleni” jednom zaista javiti.

Tako u novoj studiji E. F. Bora i E. Trotijer, astronomi Laval univerziteta u Kanadi, predstavljaju čak 234 zvezde od kojih je do teleskopa došao čudan signal.

Njihova studija objavljena na sajtu ArXiv.org i tek treba da bude objavljena u štampi, a zasnovana je na podacima dobijenim teleskopom Sloan Digital Sky Survey i analizirala je spektar koji čini dva i po miliona zvezda.

Čudne signale dobijamo od vrlo malog procenta zvezda, ali astronomi kažu da baš oni liče na signale kakve bismo mogli očekivati od inteligentnih vanzemaljaca.

Oni odbacuju mogućnost da su uzrok fluktuacija molekuli ili pulsiranje, što ostavlja samo dve mogućnosti – ili su posledica samog instrumenta koji ih je detektovao ili su signali vanzemaljaca.

Detektovani signali su pulsevi svetlosti koji se javljaju u konstantnim vremenskim intervalima. Takav tip signala Bora je predvideo u svom radu iz 2012. i Trotijer je tada odlučio da se pozabavi podacima dobijenim teleskopom.

“Iako je malo verovatno, postoji mogućnost da su signali posledica neobičnih hemijskih kompozicija zvezda u malim delovima galaktičkog haloa”, kažu oni.

Dakle, oni su našli mali broj zvezda, sličnih našem Suncu, koje su izvor pulsirajućih signala. Oni su baš onakvi kakve bismo očekivali od tehnološki naprednog društva, koje laserski komunicira s drugim zvezdama.

Ipak, njihova teza mora da se preispita i da se još istraži.

Ako se dosadašnje pretpostavke pokažu tačnim, astronomi planiraju da koriste teleskop Automated Planet Finder kako bi dalje posmatrali pomenute zvezde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

91 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: