Rešena misterija: Pronađeno mesto pada letelice Skijapareli

Udubljenje na površini Marsa nastalo nakon pada letelice Skijapareli, koju je na Crvenu planetu poslala Evropska svemirska agencija (ESA), otkriveno je pomoću američkog satelita.

Život

Izvor: B92

Petak, 21.10.2016.

20:25

Rešena misterija: Pronađeno mesto pada letelice Skijapareli

Satelit Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) je pronašao veliku tamnu tačku u zoni sletanja letelice Skijapareli, koja odgovara udaru nastalom pri padu velikom brzinom. Naučnici veruju da se ESA-in lender srušio i da je potpuno uništen.

Podaci koje je letelica poslala pre prekida kontakta pokazuju da sistemi za sletanje nisu radili pravilno. Padobran je odbačen prerano, a retrorakete namenjene usporavanju lendera su funkcionisale samo nekoliko sekundi umesto bar pola minuta.

Fotografija satelita MRO nije potpuno verodostojna jer se radi o niskoj rezoluciji, ali, oblik tačke dosta govori, a njene dimenzije iznose oko 15x40 metara, što je rezultat rasipanja prašine i kamenih fragmenata nakon pada letelice. Tačka se nalazi 5,5 km zapadno od očekivanog mesta sletanja.

Takođe treba napomenuti da tačka nije postojala na ranijim fotografijama satelita MRO.

ESA i američka agencija NASA kojoj pripada satelit MRO veruju da se zaista radi o mestu pada lendera, naročito jer je primećeno i mesto na kojem se verovatno nalazi padobran.
Foto: ESA ATG-medialab M.Thiebaut
Istraga će u konačom pokazati šta se zapravo dogodilo, odnosno, u kojoj fazi spuštanja je započeo slobodan pad letelice. Naučnici veruju da se to dogodilo na visini između jednog i četiri kilometra. Takođe, bit će poznato i kojom je brzinom letelica pala na površinu Crvene planete.

Detaljnije fotografije satelita MRO će biti dostupne sledeće nedelje, kada ponovo snimi mesto pada svojom kamerom visoke rezolucije.

Letelica Skijapareli deo ESA-inog programa ExoMars, udruženog projekta s Rusima, čiji je cilj traženje dokaza o postojanju života na Marsu. Robot težak 600 kg je trebalo da posluži ESA-i za skupljanje iskustva i samopouzdanja pre spuštanja rovera na Mars planiranog za 2021. godinu.

Buduće vozilo će koristiti istu tehnologiju kao Skijapareli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: