Bizarna beba Isus - nova najgora restauracija svih vremena?

Ukradena glava kamene skulpture ispred katoličke crkve Svete Ane de Pen u Ontariju na opšte zaprepašćenje verske zajednice zamenjena je bizarnom narandžastom glavom, piše Gardijan.

Život

Izvor: B92

Petak, 21.10.2016.

17:40

Bizarna beba Isus - nova najgora restauracija svih vremena?
Foto: Thinkstock / ilustracija

Nakon što su lokalni vandali oštetili figuru bebe Hrista, crkva je odlučila da angažuje vajara koji bi izvajao novu glavu.

Taj zadatak pripao je neimenovanoj umetnici koja je na fakultetu pohađala časove vajarstva, ali nikada do tada nije vajala u kamenu. Nedostatak iskustva učinio je svoje i glava malog Isusa ubrzo je postala meta podsmeha na društvenim mrežama.

“Bila sam vrlo tužna kada sam primetila da skulpturi nedostaje glava. Pomislila sam ‘Ko bi to uradio?’ Rekla sam ‘Ja sam umetnica, volela bih da je popravim’”, objasnila je vajarka.

“Pokucala sam na vrata crkve, porazgovarala sa sveštenikom i dogovorili smo se da izradim novu glavu. Bila mi je velika čast. Planiram da naredne godine izvajam trajno rešenje”, dodala je. Lokalna zajednica reagovala je negodovanjem, a sveštenik je objasnio da se uzrok šokantne pojave statue krije u velikom kontrastu boja gline i mermera.

“Statua se osipa svaki put kada padne kiša. Ali, to je samo prvi pokušaj. Nadamo se da će konačni proizvod zadovoljiti celu zajednicu. Umetnica je to učinila s dobrom namerom”, rekao je.

Društvene mreže vrvele su od šaljivih komentara.

“Nije ni čudo da je Bogorodica zatvorila oči”, prokomentarisao je jedan od korisnika sajta CBC.

“Pošto niko ne zna sa sigurnošću kako je izgledao Isus, da li je to uopšte bitno?”, napisao je drugi korisnik.

Ovo nije jedini neuspeli pokušaj restauracije Hrista koji je dospeo u medije.

Osamdesetdvogodišnja Sesilija Himenez iz gradića Borha na severu Španije postala je svetska senzacija nakon restauracije freske "Ecce Homo" iz 1930. godine. Uprkos tome što je restauracija proglašena najgorom na svetu, Borhu danas godišnje posete hiljade turista da bi lično osmotrili popularnu fresku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: