Naučnici dobili alkohol iz vazduha

Tim američkih naučnika je razvio tehnologiju za proizvodnju etanola iz ugljen-dioksida korišćenjem elektrohemijske reakcije katalizatora bakra i grafena.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 20.10.2016.

20:09

Naučnici dobili alkohol iz vazduha
Foto: Thinkstock

„Koristili smo ugljen-dioksid tako što smo reakciju oksidacije pokrenuli u suprotnom smeru“, rekao je jedan od članova tima Adam Rodnion.

Po njegovim rečima, istraživači su bili iznenađeni dobijanjem etanola od ugljen-dioksida uz pomoć samo jednog katalizatora sa efikasnošću do čak 63 odsto. Tokom eksperimenta tim je izazivao električno pražnjenje u vodi koristeći katalizator koji se sastojao od nanočestica bakra sa dodacima grafena, rekli su istraživači za časopis „Kemistri selekt“. Po prvim pretpostavkama naučnika nabori grafena su naročito efikasni u samoj hemijskoj reakciji, čime se ubrzava i olakšava pretvaranje ugnjen-dioksida u u etanol. „Nabori grafena su, bukvalno, kao gromobrani veličine 50 nanometara koji oko sebe koncentrišu i privlače elektrohemijsku reakciju“, rekao je Rondinon.

Tehnologija je, faktički, spremna za praktičnu upotrebu, troškovi potrebnih katalizatora su izuzetno niski, a reakcija može da se izvede u vodi na sobnoj temperaturi. Po rečima naučnika, tehnologija može da se koristi za skladištenje energije koju proizvode solarni paneli i vetrenjače.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: