Australija nije tamo gde su svi mislili: "Slobodno bacite karte"

Sve karte koje imate, a na kojima se nalazi Australija, možete odmah da bacite u đubre jer su neispravne, piše New York Times.

Život

Izvor: B92

Subota, 01.10.2016.

18:55

Australija nije tamo gde su svi mislili:
Foto: Thinkstock

Relokaciju Australije uzrokuje pomeranje tektonskih ploča, a ta država-kontinent nalazi se na jednoj od najbržih. Ploča se godišnje poemra 6.85 cm prema severu, i neznatno se okreće u smeru kazaljke na satu.

Stanovnici Australije to pomeranje svakako ne osećaju, ali to nije slučaj sa Sistemom za globalno pozicioniranje (GPS). Tako Australija sada mora da prilagodi svoju geografsku dužinu i širinu kako bi se poklapala s GPS-om.

Australija je tokom poslednjih 50 godina čak četiri puta morala da ažurira koordinate u svojoj državi kako bi bile tačne. Poslednje ažuriranje, ono koje se dogodilo 1994, korigovalo je poziciju za nešto manje od 200 metara.

"Tačne GPS koordinate ključne su za sve sisteme inteligentnog saobraćaja', kaže Dan Džaksa iz "Geoscience Australia", državne agencije koja se brine o koordinatama.

Sledeće ažuriranje planira se za kraj ove godine, a iznosiće 1.5 metar, što neće biti dovoljno da omete satelitsku navigaciju u svakodnevnoj upotrebi, budući da je ona u startu precizna do 4.5 metra.

Ali, sledeća generacija GPS uređaja koristiće i satelite i uređaje na Zemlji, pa će biti precizna do 2.5 centimetara.

Ako ne ažurira svoje koordinate redovno, Australija bi mogla da se nađe u velikim problemima.

"Pogledajte recimo automobile bez vozača. Ako oni pogreše za koji metar, mogli biste da se nađete u suprotnoj traci na putu', kaže Džaksa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: