Održana 11. Noć istraživača

Pod sloganom „Istraži, prikaži, znanje potraži“, 30. septembra od 17 do 22 časa u, simbolično, jedanaest gradova Srbije, održana je 11. Evropska Noć istraživača.

Život

Izvor: B92

Subota, 01.10.2016.

10:05

Održana 11. Noć istraživača

Radoznalost u kombinaciji s toplim vremenom izmamili su sugrađane, a najviše one najmlađe, da masovno izađu na ulice Beograda, Niša, Kragujevca, Pirota, Požarevca, Inđije, Petnice, Novog Sada, Zrenjanina, Subotice i Šapca upoznaju istraživače, saznaju više o njihovom životnom pozivu, zabave se i nauče nešto korisno i novo.

Noć istraživača zvanično je otvorio ambasador EU u Srbiji, Majkl Devenport a na svečanom otvaranju, održanom tradicionalno u Francuskom institutu, govorili su i ambasadorka Francuske u Srbiji, Kristin Moro kao i predstavnik Evropske komisije Frančesko Fusko.

Devenport je rekao kako je Noć istraživača prilika da se najšira publika, pre svega mladi, upoznaju sa naučnim radovima, karakterišući događaj kao “cool manifestaciju”.

U Beogradu je najveće interesovanje bilo za postavke na Kalemegdanu – kod fontane “Borba”, Savskom šetalištu ali i Francuskom institutu, Muzeju Vuka i Dositeja i na kraju Baranoya Caffe Baru.

Posetioci koji su prošetali antičkim rimskim putem, saznali su sve o glavnoj temi: savremenim migracijama i posledice koje ostavljaju na ljude, muziku, igru, ptice, jezike i vodu.

Četiri ćoška, EU, EVO, Viki i Lokalni, poput četiri strane sveta simbolično su označili neobuzdane migracije ideja, znanja i evropskih vrednosti u svim pravcima i smerovima.

11. Evropska Noć istraživača, a sedma u Srbiji, ispunila je svoj cilj: mladi naučnici su svoj posao i znanje približili svim razigranim umovima a dobra atmosfera, raspoloženi mladi ljudi, istraživački poziv, spakovan u prijemčivo i zabavno ruho, kao i vedro veče, obeležili su ovu Noć istraživača.

Koordinator RefocuS projekata Noći istraživača u Srbiji je Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ sa partnerima: Prirodno matematičkim fakultetom iz Niša, Centrom za promociju nauke i Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Kragujevca.

Noć istraživača finansirana je iz programa „HORIZONT 2020“ koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska Kiri.

Noći istraživača pomogli su DOGA digitalna i ofset grafika, Alma Quatro i Info media group.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: