Danas je Noć istraživača: Istraži, prikaži, znanje potraži

Pod sloganom "Istraži, prikaži, znanje potraži", danas će biti održana 7. Noć istraživača u Srbiji, koja ima za cilj da kroz popularnu nauku i zabavu, predstavi istraživače, približi ih mladima i još jednom pokaže kako oni svakodnevno menjaju svet na bolje.

Život

Izvor: B92

Petak, 30.09.2016.

10:47

Danas je Noć istraživača: Istraži, prikaži, znanje potraži

Glavna tema beogradske "Noći istraživača" biće savremene migracije, pa će Beograđani od 17 do 22 časa moći da saznaju sve o seobama naroda, migraciji i prstenovanju ptica, o stranom poreklu reči koje svakodnevno koristimo i uticaju drugih naroda na naš jezik, o etnomuzikologiji, starim instrumentima i pesmama.

Glavna mesta interaktivnog sastajanja biće Kalemegdan - Savsko šetalište i fontana "Borba", Muzej Vuka i Dositeja, Francuski institut i "Baranoya Caffe Bar". Kod fontane "Borba" i na Savskom šetalištu svi zainteresovani imaće prilike da vide kako paralisati bubašvabu ili naterati bubamaru da štiti svog napadača, zašto je pauk odjednom odlučio da isplete drugačiju mrežu, ali i da saznaju koliko smo daleko od letovanja na Marsu...

Ljubiteljima društvenih igara organizatori preporučuju da posete Muzej Vuka i Dositeja i pođu u zabavnu i edukativnu šetnju putem rimskih vojnika kroz Srbiju. Muzej Vuka i Dositeja biće i mesto razrešavanja jezičkih nedoumica. Naučna zabava ne bi bila potpuna da ne postoji i malo zdravog takmičarskog duha, stoga svi oni koji uživaju da pokažu svoje znanje, treba da dođu u "Baranoya caffe bar" i oprobaju se u takmičenju protiv ekipe naučnika.

Četiri ćoška, EU, EVO, Viki i Lokalni, poput četiri strane sveta, simbolično će označiti neobuzdane migracije ideja, znanja i evropskih vrednosti u svim pravcima i smerovima. Kroz EU ćošak, u Francuskom institutu, svi zainteresovani dobiće priliku da prate naučne i lične priče istraživača i saznaju kako je moguće uz pomoć Evropske unije ispuniti naučne snove.

Evo ćošak, smešten kod fontane "Borba" na Kalemegdanu, kroz igru, razgovore i kviz upoznaće posetioce "Noći istraživača" sa teorijom evolucije, Lokalni ćošak, takođe kod "Borbe" vodi do istraživača različitih uzrasta i njihovih različitih putanja koje inspirišu generacije mladih, osvetljavaju lokalne probleme i podsećaju na važnost nauke u svakodnevnom životu.

U Viki ćošku, u Muzeju Vuka i Dositeja, svi zainteresovani saznaće kako mogu da postanu članovi velike zajednice koja svakodnevno doprinosi kreiranju slobodnog znanja i sakupljanju pouzdanih izvora informacija koji su dostupna celom svetu. Koordinator RefocuS projekata "Noći istraživača u Srbiji" je Institut za biološka istraživanja "Siniša Stanković" sa partnerima: Prirodno matematičkim fakultetom iz Niša, Centrom za promociju nauke i Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Kragujevca. ,

"Noć istraživača" finansirana je iz programa "HORIZON 2020" koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma "Marija Sklodovska Kiri".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: