Rođena prva beba sa tri biološka roditelja

Prvo dete na svetu “kreirano” pomoću kontroverzne tehnike “tri roditelja” rođeno je u Meksiku.

Život

Izvor: Independent

Utorak, 27.09.2016.

21:37

Rođena prva beba sa tri biološka roditelja
Foto: Thinkstock

Ograničeni detalji o rođenju ove bebe otkriveni su pred početak kongresa Američkog udruženja reproduktivne medicine koji će biti održan sledećeg meseca i na kome će se detaljnije diskutovati o ovoj temi.

Prema kritičarima, postupak se svodi na genetsku modifikaciju ljudi ili čak “igranja Boga”. Međutim, pristalice kažu da će to omogućiti ženama sa određenom vrstom genetskog oboljenja da imaju zdravu decu.

U Izveštaju u časopisu “New Scientist” navodi se da je beba, Abrahim Hasan sada stara tri meseca. Njegovi roditelji su Jordanci, a proceduru su u Meksiku sproveli stručnjaci iz Sjedinjenih Američkih Država.

Ibrahimova mama, Ibitsam Šaban ima Lei sindrom, fatalni poremećaj koji utiče na razvoj nervnog sistema i koji bi prenela na svoju decu.

Iako je Ibitsam zdrava, njeno dvoje dece je preminulo zbog posledica nasledne bolesti. Devojčica je živela do šeste godine, a dečak je imao svega osam meseci kada je preminuo.

Postoje različiti načini kreiranja takozvane bebe tri roditelja.

Tehnika koju je koristio doktor Džon Zang i njegov tim sa klinike za plodnost u Njujorku uključuje uzimanje jezgra iz jajne ćelije gospođe Šaban koja sadrži njenu DNK i potom ga usadi u jajnu ćeliju donatora kojoj je jezgro uklonjeno ali koje ima zdravu mitohondrijsku DNK. Sve se to uradi pre nego što se izvede oplodnja in-vitro očevom spermom.

Za razliku od običnog DNK, koje poseduje informacije koje nas čine onakvim kakvi jesmo, mitohondrijska DNK obezbeđuje snagu za ćeliju.

Mnogi naučnici iz ove oblasti insistiraju na tome da je termin “tri roditelja” netačan jer je značajan deo DNK zapravo od dve osobe.

Doktor Zang je rekao da su on i njegov tim otišli u Meksiko gde nema pravila pošto ova tehnika još nije odobrena u SAD.

Mnogi naučnici koji rade u ovoj oblasti pozdravili su vest o rođenju bebe sa tri roditelja uz pomoć nove tehnike.

Profesor Bert Smits, direktor Genom centra u Mastrihtu je rekao: “Najzad, nakon mitohondrijske donacije rođeno je prvo dete čija majka ima DNK mutaciju”.

Ovim poduhvatom otvorilo se novo razdoblje u medicini pa će od sada moći da se pomogne i drugim porodicama sa defektnim mitohondrijima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: