Jednim klikom miša do promene pola

Norvežani će ubuduće moći da promene pol u dokumentima jednim klikom miša.

Život

Izvor: B92

Utorak, 27.09.2016.

14:30

Jednim klikom miša do promene pola
Foto: Thinkstock

Desetogodišnja Norvežanka Ana Tulin-Mige u pasošu ima fotografiju na kojoj liči na većinu devojčica u Norveškoj, sa dugom plavom kosom i šnalicom. Piše da se zove Ana, ali u odeljku za pol obeležno je M – muški.

"Za par nedelja imaću nov pasoš i tada će pisati Ž - ženski pol", objašnjava devojčica.

Norveška, bogata, progresivna zemlja od pet miliona stanovnika, nedavno je postala peta država u svetu u kojoj je zakonom dozvoljeno da se pol promeni bez saglasnosti lekara ili urađene intervencije.

Argentina, Irska i Danska imaju slične zakone, ali samo Malta i Norveška ova pravila primenjuju i na decu.

Uz saglasnost roditelja, norveška deca starija od šest godina mogu za sebe da kažu da li su muško ili žensko.

Ana je jedna od devet maloletnika u Norveškoj koja je iskoristila ovo pravo otkako je zakon usvojen u junu ove godine. Parlament je usvojio zakon sa 79 glasova poslanika za i 13 protiv. Norveška do sada nije odbila nijedan zahtev za promenu pola, a Ana će uskoro dobiti i zvanični dokument u kojem se navodi da je devojčica, kako se oduvek osećala.

Anina majka Siri Oline Mige podržava kćerku i kaže da će na ovaj način devojčica moći da se raduje drugačijoj budućnosti. Ana živi u Havesundu sa troje braće i sestara, majkom i očuhom. Pre pet godina je na prigovor rodbine i suseda da majka udovoljava opasnim fantazijama devojčice i da od nje pravi devojčicu socijalna služba sprovela istragu i zaključila da je ipak Anin identitet verodostojan.

Zvanično promenivši ime Adrijen u Ana 2013, devojčica je počela da odlazi u školu u haljinama. Školu je ipak promenila pošto je zbog promene bila izložena maltretiranju druge dece i sada je, kako kaže, mnogo srećnija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: