Neverovatno poreklo današnjeg standarda lepote

Verovali ili ne, današnje standarde lepote oblikovala je epidemija tuberkuloze koja je vladala Evropom i Amerikom sredinom 19. veka.

Život

Izvor: Smithsonianmag

Ponedeljak, 26.09.2016.

11:27

Neverovatno poreklo današnjeg standarda lepote
Pacijentkinja obolela od tuberkuloze stavlja ruž u bolnici, 1950. (Foto: Gettyimages)

Žrtve tuberkuloze obično su gubile na težini i postajale blede i iscrpljene, zbog čega je bolest u to vreme na ovim prostorima bila nazivana sušicom.

Ma kako to danas delovalo, ljudima tog doba dopadali su se efekti koje je bolest imala na telo i videli su mršavost (izazvanu nedostatkom apetita) i bledu kožu (zbog neuhranjenosti) kao nove standarde ženske privlačnosti.

Oni koji su se bavili modom i lepotom počeli su da simuliraju i ističu ove efekte bolesti.

Žene srednje i više klase pokušavale su da oponašaju izgled kakav su imali oboleli od sušice, koristeći šminku da posvetle kožu, a usne i jagodice učine rumenijim.

Dva veka kasnije, rumenilo i ruž smatraju se svakodnevnom estetikom, a žene koje se ne šminkaju, javnost naziva “hrabrim”. Što su manekenke mršavije, to bolje zarađuju, kao i glumice i sve žene koje se bave nekim javnim poslom.

Zanimljivo je da se danas vraća i moda za muškarce iz 19. veka u vid dugačkih brada i brkova i neobičnih frizura s razdeljkom. Ipak, razlika između ondašnjih i savremenih muškaraca je u tome što se oni iz 19. veka nisu brijali zato što su brijači u to doba bili skupi, kao i usluge berberina.

Brada je na neko vreme izašla iz mode tokom 20. veka jer se sumnjalo da je pogodno tle za razvoj bakterija, ali razvojem antibiotika i modernih sapuna, ponovo se vratila na velika vrata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: