Islandske devojčice moći će da se zovu Anđelina

Island će ubuduće dopustiti roditeljima da svojim ćerkama daju ime Anđelina, po slavnoj američkoj glumici, koje je, poput mnogih drugih, dosad bilo zabranjeno u ime lingvističke kohezije, prenosi agencija Hina.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.09.2016.

08:15

Islandske devojčice moći će da se zovu Anđelina
Foto: Thinkstock

Kako navode, Island ima ograničen popis odobrenih imena koji reguliše nadležna nacionalna komisija, koja je u sredu na spisak dodala 11 novih, uključujući Anđelinu s naglaskom na "i", u skladu s pravilima islandske gramatike. Nova imena su, među ostalima i Luna i Eilif za devojčice, a Ejar i Kiran za dečake.
Komisija je zadužena za to da ime bude u najboljem interesu deteta, a istovremeno u skladu s islandskom tradicijom i jezikom. Mnogi Islanđani, naročito oni mlađi, takva pravila smatraju arhaičnim.

Islandska prezimena razlikuju se od tradicionalnog zapadnjačkog prenošenja prezimena s oca na sina i zavise od vlastitog imena. Tako će dečak čiji se otac zove Jon dobiti prezime Jonson (Jonov sin), a njegova kći Jonsdottir (Jonova ćerka).

Rezultat toga je, na primer, da je islandski telefonski imenik složen po abecedi ličnih imena, a ne prezimena.

Međutim, dani nacionalne komisije za imena možda su odbrojani. U junu je vlada predstavila zakon koji će stanovništvu dati slobodne ruke u davanju imena. Pošto Islandu predstoje parlamentarni izbori 29. oktobra, nacrt zakona će pričekati novi saziv parlamenta.

Izvor: Danas.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: