Otvorena prva banka majčinog mleka

Prva neprofitna banka majčinog mleka otvorena je u sredu u američkoj saveznoj državi Njujork kako bi pjeko potrebno mleko mogle da dobiju bebe čije majke ne mogu da im ga obezbede.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 25.09.2016.

08:23

Otvorena prva banka majčinog mleka
Foto: Thinkstock

Organizacija prikuplja, svrstava i pasterizuje majčino mleko od donatorki pa ih onda šalje svuda širom države prevremeno rođenim bebama.

Erika Hankinson, koordinatorka donorki u Njujork banci mleka, rekla je za Independent da se žene koje se prerano porode često suočavaju sa dosta stresa pa njihova tela nisu spremna da počnu da proizvode mleko. Jedna od deset beba rodi se prevremeno, dodala je ona.

Roditelji prevremono rođene dece su zahvalni za novu banku, ali postoje poteškoće sa pronalaženjem donatorki.

Centru treba oko 5.915 litara mleka kako bi nahranio najrizičnije bebe u saveznoj državi Njujork. Hankinson kaže da jedan odsto žena koje mogu da proizvode mleko se odlučuju da doniraju.

"Srećni smo i vidimo porast u broju žena koje nas zovu radi donacija, što je divno. Stvarno želimo da to bolnice prihvate", rekla je Hankinson.

Donorke ne dobijaju novac, a moraju da zadovolje stroge kriterije kako bi mogle da doniraju, kao da ne konzumiraju duvan i druge supstance koje bi mogle biti štetne za bebu.

Majčino mleko pruža najbolju ishranu za bebe i štiti od brojnih infekcija opasnih po život, posebno kod osetljive nedonoščadi. Zbog toga je bitno postojanje jednog ovakvog centra, pogotovo za one bebe koje su rođene pre vremena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: