Da li će Sava odneti ostatke rezidencije kralja Dragutina (VIDEO)

Selo Debrc, nekadašnja severna prestonica Nemanjića i danas je, osam vekova posle, arheološki neistražen lokalitet.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 18.09.2016.

20:11

Da li će Sava odneti ostatke rezidencije kralja Dragutina (VIDEO)
Foto: B92 Video Screenshot

Sava preti da odnese i poslednje zemljane ostatke gde se nekada nalazila rezidencija kralja Dragutina. I dok se istoričari nadaju da će naučna javnost zaštititi lokalitet, meštani tvrde da su komunisti odneli sve što je bilo vredno na ovom prostoru.

U nepreglednoj šumi, oronuli bedem poslednji je svedok srednjovekovnog Debrca na Gradužini za koji naučna javnost tvrdi da predstavlja ostatke Dragutinovog grada. Na tom mestu nalazila se i kraljeva rezidencija.

„Ovde je bio letnjkovac kralja Dragutina, sa kojeg se vidi pregled Save sa jedne i druge strane. To je ne samo strateško mesto već i dobar vidikovac, tako da je sasvim logično da je na ovom mestu podignut kraljev letnjkovac kako bi kralj Dragutin odavde mogao da kontroliše deo teritorije kojom je upravljao“, objašnjava istoričar Dejan Živanović.

Istaknuti breg, danas gotovo nepristupačan, tik uz reku Save na mestu Malo Duboko, bio je strateški važno mesto pre osam vekova. Kada je 1953. godine meštanin Debrca ovde pronašao vredne predmete od livenog srebra, bilo je sporadičnih pokušaja da se ovaj kraj istraži.

Okolnosti su se promenile 1967. godine kada je ovde plac dobio Oskar Davičo. Visoki komunistički funkcioner koji je rođen i rastao u Šapcu, gradu udaljenom dvadesetak kilometara odavde, ovde je, kako su pričali meštani, vikendicu podigao, da bi udahnuo energiju kralja Dragutina.

„Zvanično-nezvanično Oskar Davičo je dovodio arheologe i kopali su. Posle njega je to radio Stane Dolanc. Ovde sam video tri groba sa kostima iskopanim i preko obale još tri. Leto je bilo, osamdeset i neke godine. Bilo je nešto“, priča meštanin Dušan Vasić.

A da li se danas ovde nalaze vredni predmeti koji bi potvrdili istorijski važne činjenice, niko ne zna jer se arheološka istraživanja na sprovode. Lokalitet Gradužine nije čak ni pod zaštitom države niti ima status kulturnog dobra, a Sava svakoga dana preti da i ono što je ostale od nekadašnje istorije, voda odnese u nepovrat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: