Otkriveni ostaci mamuta u Austriji

U toku pripremnih radova za izgradnju autoputa u opštini Mistelbah nedaleko od Beča nedavno su pronađeni ostaci mamuta.

Život

Izvor: B92

Sreda, 31.08.2016.

08:08

Otkriveni ostaci mamuta u Austriji
Foto: NHM Wien

Paleontolozi sa Prirodnjačkog muzeja u Beču procenjuju da su pronađeni ostaci, dve kljove i nekoliko pršljenova, stari oko milion godina i time potiču iz ledenog doba. Starost ostataka je lako procenjena zbog geoloških slojeva koji su bili vidljivi usled građevinskih radova. „Ove iskopine su zbog svoje starosti i stepena očuvanosti neverovatno otkriće, a pogotovu dve kljove veličine 2,5m predstavljaju pravu retkost“, rekao je Oleg Mandic, naučnik sa Prirodnjačkog muzeja u Beču.

Ostaci mamuta su nekoliko dana čuvani u iskopini, stabilizovani sa gipsanim trakama, dok nisu prebačeni u Prirodnjački muzej u Beču. „Sada je najvažnije preparirati kosti kako bi se sprečilo njihovo sušenje, jer u tom slučaju brzo postaju krte“, navodi Mandic. Naučnici su uzeli uzorke sa lica mesta kako bi utvrdili u kakvim klimatskim uslovima je živeo mamut. Takođe ostaje da se utvrdi kojoj vrsti mamuta je pripadao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: