Kako akcelerator čestica miri Bliski istok

U mirnom mestu u al-Baki, nedaleko od Jordanske doline, niče veliki objekat. Reč je o prvom bliskoistočnom akceleratoru čestica – Sezamu (Synchrotron-Light for Experimental Science and Applications).

Život

Izvor: Guardian

Utorak, 30.08.2016.

15:44

Kako akcelerator čestica miri Bliski istok
Foto: sesame.org.jo

U oblasti koju već decenijama muče nasilja, ekstremizam i dezintegracija nacionalnih država, Sezam kao da je sa drugog sveta. To mirno mesto biće zvanično otvoreno sledećeg proleća, a prvi eksperimenti već će biti obavljeni ove jeseni.

Pravo je čudo što je do njegove izgradnje uopšte i došlo, budući da su članovi projekta Iran, Pakistan, Izrael, Turska, Kipar, Egipat, Palestinska Narodna Samouprava, Jordan i Bahrein. Iran i Pakistan ne priznaju Izrael, a Turska Kipar i sve te države međusobno imaju mnoštvo diplomatskih razmirica, pa to ipak ne sprečava naučnike da obavljaju svoj posao.

Recimo, Iran je i dalje deo projekta, iako su dva njihova naučnika – kvantni fizičari Masud Alimohamadi i nuklearni naučnik Mahid Šahriari ubijeni u operaciji za koju je optužen izraelski Mosad.

“Dobro sarađujemo”, kaže Đorđo Paouluči, naučni direktor Sezama. “Ovo je naš san. Ne znam mnogo mesta u kom sve ove države imaju svoje predstavnike koji imaju priliku da razgovaraju”.

Na sastancima predstavnici diskutuju o tehničkim pitanjima ne hajući za neprijateljstva van Sezamovih zidova.

Ovaj akcelerator koji ima 130 metara u prečniku daleko je manji od Velikog hadronskog sudarača, gigantske strukture u Švajcarskoj, koja je prošle godine dovela do otkrića “Božje čestice”. Međutim, projekat je sofisticiran i mogao bi da ima veliku primenu u nauci.

“Postoji tako mnogo primena da smo na neki način ograničeni samo svojom maštom”, kaže Paoluči. “Možete proučavati gotovo bilo šta. Ovde možemo ispitivati sve – od izolovanih atoma, do ljudskih bića”.

Sezam je sinhrotron – veliki uređaj koji ubrzava elektrone koje duž cevi navode magneti i druga oprema i to brzinom bliskoj brzini svetlosti. To stvara radijaciju koja se filtrira i teče duž dugih svetlosnih cevi u kojima instrumenti obavljaju različite eksperimente.

Naučnici zaduženi za Sezam planiraju da otvore sinhrotron sa tri glavne svetlosne cevi, iako projekat može izdržati i do 20. Prva je ona namenjena rendgenskim zracima, koji će analizirati uzorke zemljišta i čestice iz vazduha i otkrivati zagađivače životne sredine.

Druga je infracrvena i omogućiće naučnicima da proučavaju živa tkiva i ćelije, a preliminarni testovi u centru bili su fokusirani na proučavanje evolucije ćelija raka dojke.

Paoluči se nada da će dodati i jednu koja je namenjena proučavanju arheoloških artefakata i fotografisanje njihovih delova. Primera radi, arheolozi u Italiji već su korstili sličan projekat za proučavanje spaljenih rukopisa iz grada Herkuleanuma, što im je omogućilo da prepoznaju grčka slova, bez potrebe da razmotavaju svitke i tako ih nepovratno unište.

Ipak, možda i najvažnija uloga Sezama biće razvoj nauke u regiji razorenoj konfliktima i mesto okupljanja naučnika iz svih delova Bliskog istoka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: