U Dojranskom jezeru ulovljena pirana

U Dojranskom jezeru u Makedoniji ulovljena je crvena pirana, potvrdilo je danas Odeljenje za ribarstvo Instituta za stočarstvo pri Univerzitetu "Ćirilo i Metodije" u Skoplju.

Život

Izvor: Beta

Utorak, 30.08.2016.

14:59

U Dojranskom jezeru ulovljena pirana
Foto: Thinkstock

Nalaz instituta da je primerak ribe koji je ulovljen na Dojranskom jezeru, na lokaciji "Ačikot", crvenogruda pirana, objavio je portal "Ohrid skaj" (ohridsky.com).

Televizija Alstat M navodi da eksperti smatraju da nema mesta za paniku, jer bi te ribe mogle da napadnu samo ako se nalaze u velikom jatu od po nekoliko stotina jedinki ili ako se neka od njih oseća ugroženom, kao i da ne mogu da prežive zimu u tom makedonskom jezeru.

Gradonačelnik Dojrana Borče Stamov rekao je da su pirane u Dorjan ubačene namerno da bi se naštetilo turističkoj sezoni u tom gradu.

"Neko celo leto vodi hajku protiv Dojrana da bi naneo štetu turističkoj sezoni i lokalnoj vlasti", rekao je Stamov.

Makedonski mediji su prethodno objavili informacije da su u Dojranskom jezeru ulovljene dve ribe koje liče na pirane i da je jednog ribara pirana i ugrizla.

Jedna ulovljena riba je poslata u Skoplje na analizu, gde je potvrđeno da se radi o crvenoj pirani, a druga u Hidrobiološki zavod u Ohridu, koji je ocenio da se radi o "akvarijumskoj ribi sličnoj pirani".

Da bi se sa sigurnošću potvrdio nalaz da je u Dojranskom jezeru ulovljena crvenogruda pirana (Pygocentrus), primerak ribe je poslat na dopunsku analizu u srodne institute u Peruu i Brazilu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: