Izrael zabranjuje nošenje bikinija na koncertima

Izraelsko Ministarstvo kulture i sporta najavilo da će doneti odrednice o prikladnom oblačenju na kulturnim događajima finansiranim iz javnih fondova, nakon što je jedna pevačica bila primorana da siđe s bine na koncertu na plaži jer je ispod raskopčane bluze imala gornji deo bikinija.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.08.2016.

12:20

Izrael zabranjuje nošenje bikinija na koncertima
Ilustracija (Foto: Tanjug / AP)

"Festivali i događaji koji se finansiraju novcem poreskih obveznika će poštovati javnost koja uključuje razne zajednice", navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Saopštenje je izdato u vreme kada je Francuska započela debatu o tome da li su žene na plaži suviše pokrivene, prenose danas izraelski mediji. Izrael izgleda muče druge brige - da li one isuviše otkrivaju.

Na muzičkom festivalu Hagaugust (Slavljenje avgusta) u Ašdodu na jugu Izraela dogodio se pomenuti incident zbog odeće pevačice. Pevačica Hana Gur koja se ranije nadmetala u TV emisiji "Zvezda je rođena" je oterana sa bine na plaži jer je nosila gornji deo bikinija ispod raskopčane bluze.

Nju su organizatori primorali da skrati svoj planirani polučasovni koncert. Oni su prethodno više puta zahtevali da zakopča bluzu koju je nosila preko bikinija, ali je pevačica odbila.

Portparolka Ministarstva kulture Sivan Karmon tvrdila je u izjavama da je nastup skraćen jer je kasnio i to samo za jednu pesmu. "Ne mogu da prihvatim dvostruke standarde po kojima su ljudi pozvani sa plaže da prisustvuju nastupu, a da meni nije dozvoljeno da nastupam u kupaćem kostimu. Leto je, toplo je i bili smo na plaži. Nema smisla da nacionalni promoter kontroliše garderobu izvođača", rekla je pevačica novinarima.

Portparolka Ministarstva kulture i sporta rekla je da je festival u Ašdodu organizovan za celu populaciju i da je finansiran iz javnih fondova. U Izraelu žive i religiozne Jevrejke i muslimanke koje se pokriju skoro u potpunosti i nedavno su izraelski mediji pisali da na plaži u Jafi kraj Tel Aviva religiozne Arapkinje slobodno nose burkini.

U sinoćnjem saopštenju ministarstva je navedeno da se radi "tačno o razlici između slobode izražavanja i finansiranja i da će zato odgovarajuća direktiva biti izdata svim produkcionim telima koji rade preko Ministarstva kulture kako bi se ta politika primenjavala na svim događajima".

Ministarka kulture Miriam Regev je inače ranije promovisala razna ograničenja finansiranja za institucije, između ostalog sankcije sa glumce koji odbijaju da nastupaju u jevrejskim naseljima na okupiranim teritorijama. Ona je takođe podržala oduzimanje fondova organizacijaama koje nisu dovoljno lojalne Izraelu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: