Kakva je razlika izmedju hidžaba, nikaba i burke?

Muslimanske žene širom sveta nose različite vrste odeće - dok jedne hidžabom pokrivaju glavu, kosu i vrat, neke nose burku od glave do pete sa otvorom za oči ili, pak, nikab koji nema čak ni takav otvor, već samo jedva prozirnu mrežicu.

Život

Izvor: Tanjug

Subota, 27.08.2016.

16:35

Kakva je razlika izmedju hidžaba, nikaba i burke?
Foto: Thinkstock

Marama se smatra znakom skromnosti i simbolom vere, a ona koju nose muslimanke naziva se hidžabom, navodi Bi-Bi-Si.

Hidžabi se nose u različitim stilovima i bojama, a vrsta koja se najčešće nosi na Zapadu pokriva glavu i vrat, ali ne i lice.

Nikab je veo za lice koji obično ima prorez za oči, ali se može nositi i sa zasebnim zarom za oči, a uz njega ide prateća marama.

Burka, najzatvoreniji od svih muslimanskih velova, iz jednog je dela i pokriva i lice i telo, često sa samo uskom mrežicom u predelu očiju.

Pored hidžaba, nikaba i burke, koje su najpoznatije vrste odeće muslimanki, postoji i dvodelni veo koji se naziva al-almira, a sastoji se od tesne kape od poliestera ili pamuka i marame koja se nosi preko nje.

U regionu Persijskog zaliva popularna je takozvana šajla, dugačka pravougaona marama koja se omotava oko glave i pričvršćuje na ramenima.

Neke muslimanke nose i himar, dugačak veo koji pada do struka, a potpuno prekriva glavu, vrat i ramena, ali ne i lice.

Mnoge Iranke nose čador, vrstu plašta koji prekriva celo telo, a često ispod njega na glavi imaju jednu manju maramu, navodi BBC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: