Da li ćemo ikada sagraditi Dajsonovu sferu?

Izgradnja velike lopte oko Sunca sa ciljem crpljenja njegove energije zvuči divno, ali stručnjaci smatraju da ima i boljih načina za to.

Život

Izvor: popularmechanics.com

Subota, 27.08.2016.

09:25

Da li ćemo ikada sagraditi Dajsonovu sferu?
Foto: Screenshot

Izgradnja Dajsonove sfere - džinovske lopte sastavljene od solarnih panela koja okružuje Sunce i sakuplja svu njegovu energiju, predmet je naučne fantastike još od kad ju je teorijski fizičar i matematičar Frimen Dajson popularizovao šezdesetih godina.

Sasvim je očigledno da takvu strukturu nije moguće sagraditi sada, ali da li će čovečanstvu ikada to poći za rukom?

Kanal PBS's Space Time nedavno je objavio video u kojem se naširoko bavi ovom temom, a kraći odgovor na pitanje bio bi da je to nemoguće jer nemamo ni odgovarajuće inženjerske sposobnosti niti odgovarajuće materijale, a ne možemo čak ni da dokučimo njihovu prirodu.

Ali, sličan efekat mogao bi da se postigne podizanjem Merkura u vazduh i korišćenjem njegovih delova za izgradnju ogromnog roja ogledala dužine i širine jednog kilometra koja bi kružila oko Sunca cik-cak putanjom.

Spekulacije od ove tačke nadalje postaju jos luđe, uključujući stvaranje crne rupe u blizini Jupitera koja bi crpela energiju koju 'upiju' ogledala i koju bismo 'hranili' svom materijom u Sunčevom sistemu koja nam nije potrebna.

Naravno, ukoliko se ikada bude ostvarila, ova zamisao pripada dalekoj budućnosti, ali se njeni počeci mogu uočiti i u današnjem svetu - za sada smo uspeli da proizvedemo samoupravljajuća vozila, softver koji ima sposobnost učenja i počeli da radimo na rudarenju asteroida.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: