NASA će imati dva minuta da spase davno izgubljenu letelicu?

Pre 22 meseca, Američka svemirska agencija izgubila je kontakt sa svojom letelicon Stereo-B tokom rutinskog testa od 72 sata.

Život

Izvor: Business Insider

Subota, 27.08.2016.

18:55

NASA će imati dva minuta da spase davno izgubljenu letelicu?
Foto: NASA

Duga tišina prekinuta je u nedelju, kada se sonda, udaljena oko 304 miliona kilometara od Zemlje, konačno ponovo oglasila.

Ipak, naučnici još nemaju razloga za slavlje.

“Letelica je dizajnirana tako da bude što samostalnija u slučaju nevolje. Ako uključimo kompjuter, što je jedini način da steknemo uvid u trenutno stanje na letelici, ono što ju je dovelo u takvo stanje bi ponovo moglo da se vrati”, izjavio je za Biznis insajder Džo Gurman, jedan od naučnika koji učestvuju u projektu Stereo.

To znači da će naučnici, iako je NASA ponovo uspostavila kontakt, imati samo oko dva minuta na raspolaganju da spasu Stereo-B pre nego što opet ostanu bez kontakta s snjom.

Gurman navodi da je pokvaren instrument koji letelicu obaveštava da li se okreće oko svoje ose, i kojom brzinom. To je veliki problem za robota koji treba da okrene svoje solarne panele ka Suncu - bez tog instrumenta, Stereo-B neće moći da ih uperi u odgovarajućem pravcu, i baterija ce se potpuno isprazniti.

Izazov koji se sada nalazi pred naučnima je da odgovarajucim softverom za manje od dva minuta izvrše popravku pre nego što Stereo-B potpuno ostane bez energije.

Da stvar bude gora, oko 20 sekundi potrebno je samo za slanje komandi do letelice.

Ukoliko misija ne bude bila uspešna, Nasini inženjeri će za šest meseci imati priliku da pokušaju ponovo da spasu Stereo-B, kada se baterija ponovo bude delimično napunila tokom sporog kretanja letelice oko Sunca.

Letelice Stereo-A i Stereo-B lansirane su 2006. godine sa ciljem da snimaju promene na Suncu iz različitih uglova.

Misija, čija cena iznosi 550 miliona dolara, trebalo je da bude završena 2008. godine, ali su naučnici odlučili da Stereo-B održe u ‘životu’.

Kontakt sa letelicom je izgubljen 1. oktobra 2014. godine, kada je došlo do resetovanja kompjuterskog sistema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: