Marihuana izaziva lenjost - bar kod pacova

Istraživači sa Univerziteta Kolumbija u Britaniji otkrili su da je tačna teorija po kojoj marihuana izaziva lenjost - bar kod pacova.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 25.08.2016.

14:03

Marihuana izaziva lenjost - bar kod pacova
Foto: Thinkstock

Studija pokazuje kako je manja verovatnoća da će pacovi pokušati da urade kognitivno zahtevne zadatke ako su pod uticajem THC, glavne psihoaktivne supstance u marihuani.

U eksperimentu su na ukupno 29 pacova testirani efekti THC-a i kanabidiola (CBD) na njihovu spremnost da ulože kognitivne napore.

Prvo su pacovi birali između težih izazova, za koje je sledila veća nagrada, i onih lakših.

Lakši zadatak je podrazumevao svetlo koje se pali na jednu sekundu i na koje pacovi treba da reaguju dodirujući ga nosem. U težem zadatku se svetlo palilo na 0,2 sekunde, ali je nagrada bila veća granula šećera.

Pod normalnim okolnostima su pacovi uvek birali teže zadatke zbog veće nagrade, ali nakon doze THC-a nagrada i nije toliko bila bitna pa su pacovi birali lakše zadatke.

“Otkrili smo da je THC koji smo dali pacovima učinio da postanu kognitivno lenji. Međutim, interesantno je da je njihova sposobnost da urade teže zadatke ostala ista. Pacovi su mogli da ih urade, samo jednostavno nisu želeli“, kaže glavni autor studije Mejson Silveira.

CBD, koji nije psihoaktivna supstanca, nije promenio ili smanjio negativne efekte THC-a, kao što se pretpostavljalo da ova supstanca deluje.

Silveira veruje da će rezultati studije pomoći u daljem istraživanju uticaja supstance THC na ljudski mozak, kako bi se otkrio način blokiranja njegovih efekata na kognitivne funkcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: