U potrazi za kraljem Arturom: Iskopavanja će rešiti misteriju?

Jedna od najpoznatijih britanskih legendi, ona o kralju Arturu, i danas rasplamsava maštu ljudi širom sveta. Zahvaljujući tome, ostrvo Tintagel, smešteno na zapadnoj obali Kornvola, godišnje privuče oko 200.000 posetilaca.

Život

Izvor: punkufer.hr

Sreda, 24.08.2016.

08:10

U potrazi za kraljem Arturom: Iskopavanja će rešiti misteriju?
Foto: Wikipedia Commons / public domain

Ova legenda rasplamsala se tokom 12. veka, kada je klerik Džefri od Monmauta napisao delo "Istorija kraljeva Britanije", a pejzaž ostrva iscrtao u svojoj priči kao mesto Arturovog začeća. Uprkos naslovu, delo je bilo fikcija, a ne istorijska hronologija, ali tada se verovalo da je Artur pravi naslednik kraljeva.

Šeststo godina pre ovog dela pojavile su se prve velške pesme o Arturu kao vođi u britanskoj vojsci, ali ne i britanskom princu.

Prema autoru dela Kritična istorija srednjeg veka, Dejvidu Metjusu, prilično je sigurno da Artur nije ni začet ni rođen, pa nije ni umro na Tintagelu, a sigurno nije vladao ujedinjenom Britanijom.

Vrlo malo se zna o pravoj istoriji Tintagela. Prema ranijim istorijskim nalazima, među kojima je na hiljade komada keramike koji potiču iz perioda od 5. do 7. veka, čini se da je ovo mesto tada ipak bilo centar moći.

Da bi se otkrila misterija jednog od evropskih najvećih arheoloških nlalazišta, Kornvelška arheološka jedinica ovoga leta je započela veliko iskopavanje, a čitav projekat trajaće narednih pet godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: