“Još nije sigurno da palata u Risnu pripada kraljici Teuti”

Nadležne institucije u Crnoj Gori još sa sigurnošću ne mogu potvrditi da ostaci palate koji su nedavno otkriveni u Risnu kod Kotora pripadaju poslednjoj ilirskoj kraljici Teuti iz 3. veka pre nove ere, saopšteno je danas iz Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore.

Život

Izvor: Beta

Subota, 20.08.2016.

12:55

“Još nije sigurno da palata u Risnu pripada kraljici Teuti”
Foto: Thinkstock

Direktorica Centra Lidija Ljesar je podgoričkim Vikend novinama kazala da je nedavno otkriće tima crnogorskih i poljskih arheologa "značajno", ali da se sa sigurnošću ne može tvrditi da pripadaju poslednjoj ilirskoj kraljici kako su to preneli pod oznakom ekskluzivno pojedini mediji iz regiona i sveta, a pozivajući se na izjave poljskih arheloga.

Tim areheologa iz Crne Gore i Poljske je početkom jula ove godine u Risnu iskopao dva temelja palate iz 3. veka pre nove ere, a za koju se pretpostavlja da je helenistički kompleks izgrađen u 260. odnosno 250. godine pre nove ere.

"To otkriće moglo bi dati uvid u funkcionisanje kraljevske vlasti u drevnoj Iliriji, ali i dalje ga tretiramo kao pretpostavku. Otkriće jeste značajno jer reprezantativnost zidova ukazuje da je izvesno da je u pitanju palata, ali tek nakon detaljnih analiza moći ćemo sa sigurnošu da kažemo kome je zaista ta palata pripadala", kazala je Ljesar i dodala da je za sada sve pretpostavka.

Ona je ukazala da bi potvrđivanje pretpostavke značilo da se mit o poslednjoj ilirskoj kraljici Teuti "seli iz legende u stvarnost", te da bi to bio "neoborivi dokaz" da je njen prestoni grad bio Risan u Boki kotorskoj.

Tim areheloga iz Crne Gore i Poljske već poslednjih 15 godina istražuje lokalitet "Carine" u Risnu i dosadašnja otkrića, po navodima stručnjaka, omogućavaju istoričarima da utvrde tačan redosled vladavine ilirskih kraljeva.

Prema dosadašnjim otkrićima, u starijem delu palate nalazila se velika centralna odaja u formi megarona sa ognjištem u središtu. Utemeljuje pronađeno i 30 novčiča verovatno prinetih kao dar bogovima. Sa obe strane palate nalazili su se mermerni stubovi, a u sobama su pronađeni ostaci luksuznog helenističkog nameštaja. Oko megarona nalazio se prostor u kojem su skladišene amfore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: