Kraj najbliže zvezde otkrivena "Zemljina bliznakinja"?

Astrofizičari Evropske južne opservatorije (ESO) krajem avgusta trebalo bi da objave da su otkrili novu egzoplanetu, 'Zemljinu bliznakinju' u orbiti oko zvezde Proksima Kentauri, najbližoj Sunčevu sistemu, preneo je u subotu nemački nedeljnik Špigel.

Život

Izvor: 24sata.hr

Ponedeljak, 15.08.2016.

20:20

Kraj najbliže zvezde otkrivena
Kepler-69c (foto: NASA Ames / JPL-Caltech)

Nova planeta, koja još nije dobila ime, verovatno ima uslove za život i "na njoj bi mogla da postoji voda u tečnom stanju”, navodi Špigel.

Astronomi nikada do sada nisu otkrili sestrinsku planetu tako blisku Zemlji, udaljenu samo 4,24 svetlosne godine, piše list.

Predstavnik ESO-a Ričard Huk potvrdio je da je upoznat s člankom, ali nije želeo da ga prokomentariše.

"Pronaći to nebesko telo bio je vrlo težak posao", navodi izvor koji je saopštio novosti pod uslovom da ostane neimenovan i objasnio da "su se astronomi nalazili na granici onoga što je tehnički moguće izmeriti".

Ovo nije prvo otkriće takve vrste.

NASA je pre godoni dana saopštila da je otkrila egzoplanetu sličnu Zemlji, udaljenu 1400 svetlosnih godina, što je prilično daleko. Egzoplaneta, nazvana Kepler-452b, prečnika 60 odsto većeg od Zemljinog, najverovatnije je stenovita, ima gustu atmosferu i veliku količinu vode na površini.

Kepler-452b jedna je od dvanaest novih egzoplaneta uvrštenih u poslednji katalog otkrića do kojih su naučnici došli pomoću svemirskog teleskopa Kepler.

Da bi egzoplanete bile upisane u katalog, potrebno je da imaju bar dvostruko veći prečnik u odnosu na Zemlju, da se nalaze u orbiti neke zvezde van Sunčevog sistema, i da postoji verovatnoća da na njihovoj površini ima vode u tečnom stanju, što bi uh učinilo potencijalno nastanjivim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

127 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: