Prokuplje: Neolitski dan u Pločniku

U arheološkom nalazištu Pločnik kod Prokuplja danas se održava manifestacija "Letnji dan u neolitu" koja obuhvata niz stručnih predavanja i radionica ali i sportskih dešavanja.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.08.2016.

17:15

Prokuplje: Neolitski dan u Pločniku
Foto: Thinkstock / ilustracija

Arheolog u Narodnom muzeju Toplice Julka Kuzmanović Cvetković kaže da će posetioci iz topličkog kraja i gosti iz Niša, Šapca i Pančeva moći da čuju naučna predavanja i učestvuju u kreativnim radionicama sa temom neolita.

Ona je rekla da će posebno biti zanimljiva radionica "Sunčani sat u neolitu".

Predstavnica Centra za stručno usavršavanje u Šapcu Tatjana Marković Topalović će održatiu predavanje o toime ko sve može da koristi prednosti "Neolitskog parka Pločnik" kao dragocenog naučnog prostora.

U okviru "Neolitskog zlatnog preseka" organizovana su predavanje iz matematike i trigonometrije kao i radionice i takmičenje koje su pripremili nastavnice Osnovne škole "Ivo Andrić" iz Niša i Tehničke škole "15. maj" iz Prokuplja.

Predvidjene su i sportske aktivnosti koje sadrže bacanje kamena s ramena, skakanje iz mesta u dalj, preskakanje, povlačenje lijane kao i potraga u neolitskom naselju kroz interaktivnu igru.

Kroz predavanje "Mitovi i zvezde" posetioci će čuti i priču o verovanjima koja su vezana za nebeska tela u kulturama drevnih naroda.

"Letnji dan u neolitu" završava se večeras astronomskim posmatranjem neba teleskopom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ministarstvo donelo odluku: Zatvaraju se škole

Zbog toplotnog talasa u Bangladešu, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo osnovnog obrazovanja u toj zemlji saopštili su da će obrazovne ustanove biti zatvorene na sedam dana, zaključno sa 27. aprilom.

8:09

21.4.2024.

1 d

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

19 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: