Veliki omotač Mlečnog puta rotira se brzinom od 180 km/s

Astronomi sa Univerziteta u Mičigenu izmerili su, prvi put u istoriji, brzinu rotiranja omotača galaksije Mlečni put.

Život

Izvor: klix.ba

Petak, 29.07.2016.

21:11

Veliki omotač Mlečnog puta rotira se brzinom od 180 km/s
Foto: Thinkstock

Podatak o brzini rotiranja omotača donosi novi uvid u razloge i proces nastajanja i evolucije galaskija u našem svemiru. Omotač koji obavija našu galaksiju sferičnog je oblika i prostire se stotinama hiljada svetlosnih godina od centra Mlečnog puta.

Njena masa je usporediva sa masom Mlečnog puta i donedavno se pretpostavljalo da miruje u odnosu na našu galaksiju.

"Ljudi su pretpostavili da se naš disk rotira, dok veliki rezervoar vrućeg vazduha koji ga okružuje jednostavno miruje – ali to je pogrešno. Gasoviti omotač se rotira, ali ne toliko brzo kao Mlečni put", rekao je autor istraživanja Edmund Hodžis Klak.

Omotač je izuzetno vruć, ali je zbog svoje veličine i rasprostranjenosti izuzetno teško odrediti njegovu brzinu kretanja. Astronomi su do poslednjih podataka došli posmatranjem gasa u poređenju sa vangalaktičkim objekata kao što su kvazari i supermasivne crne rupe.

U saopštenju koje je objavljeno u listu Astrophysical Journal stoji kako se omotač kreće brzinom od 180 kilometara u sekundi što je neznatno sporije od brzine rotacije diska Mlečnog puta – 240 kilometara u sekundi.

"Rotacija vrućeg gasa govori nam kako se naša galaksija formirala. To znači da je upravo taj omotač najveći izvor materije koja se danas nalazi u disku Mlečnog puta", objašnjava Hodžis Klak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: