Astronauti Apola više umiru od srčanih bolesti

Astronauti koji su učestvovali u američkom programu Apolo više umiru od kardiovaskularnih bolesti nego njihove kolege koje su letele bliže Zemlji, verovatno zbog veće izloženosti zračenju iz svemira, navodi se u studiji danas objavljenoj u časopisu "Sajentifik riports" (Scientific Reports).

Život

Izvor: Beta

Petak, 29.07.2016.

09:05

Astronauti Apola više umiru od srčanih bolesti
Baz Oldrin na Mesecu (Foto: Great Images in NASA / Wikipedia.org)

Astronauti iz tog programa NASA, koji je omogućio da čovek napravi prve korake na Mesecu, jedini su ljudi koji su putovali izvan magnetosfere koji štiti Zemlju od dela svemirskog zračenja. Dok Sjedinjene Države planiraju da pošalje ljudsku misiju na Mars 2030. godine, a Mesec privlači nove zemaljske astronautske sile, ta studija potvrdjuje da uzbudljivo osvajanje kosmosa predstavlja rizik po zdravlje.

"Veoma malo znamo o uticaju zračenja u svemiru na ljudsko zdravlje, posebno na kardiovaskularni sistem" (srce i cirkulaciju krvi), izjavio je Majkl Delp, glavni autor studije.

"Studija nam daje prvi pogled na negativan uticaj koji to zračenje može imati na ljude", dodao je taj istraživač sa Državnog univerziteta Floride (FSU).

Program Apolo NASA-e je trajao od 1961. do 1972. godine. Devet od jedanaest letova Apola s ljudskom posadom bilo je u niskoj orbiti oko Zemlje.

Od 24 čoveka iz programa Apolo koji su leteli duboko u svemir, osam je umrlo.

Studija razmatra samo sedam slučajeva, dok je osmi, Edgar Mičel, umro februara ove godine, kada je prikupljanje podataka za studiju već bilo završeno.

"Četrdeset tri odsto smrti astronauta Apola je od kardiovaskularnih problema", kaže se u studiji.

"To je skoro pet puta više" nego medju umrlim astronautima koji nikada nisu leteli (9 odsto), a "četiri puta više" u poredjenju sa astronautima koji su leteli samo u niskoj orbiti oko Zemlje (11 odsto), primećuje se u studiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: