Rozeta završava svoju misiju na kometi

Evropska sonda Rozeta u sredu će konačno završiti sa svojom misijom na kometi 67P/Čurjumov-Gerasimenko koja odlazi prema udaljenim prostranstvima našeg solarnog sistema.

Život

Izvor: B92

Sreda, 27.07.2016.

21:16

Rozeta završava svoju misiju na kometi
Foto: ESA

Rozeta koja kruži oko komete prestaće da sluša signale sonde na njenoj površini. Komanda na Zemlji ugasiće sondu File, Rozetin instrument namenjen za primanje informacij.

"Nijedan signal nije primljen još od jula prošle godine, a početkom 2016. shvatili smo da je File u stalnom stadijumu hibernacije", saopštila je Evropska svemirska agencija (ESA).

Ljubitelji misije na kometu 67P/Čurjumov-Gerasimenko preplavili su društvene mreže koristeći hašteg #GoodbyePhilae kako bi se oprostili od sonde - prvog čovekovog uređaja koji je sleteo na jednu kometu.

Misija je od samoga početka nailazila na probleme, a kada je sletela na kometu 2014. godine naučnici su shvatili da se nalazi u takvom području da će komunikacija sa sondom biti izuzetno teška, ako ne i nemoguća. Njeno sletanje je bilo neočekivano surovo i propraćeno sa nekoliko odbijanja od površinu.

File je na sreću uspela poslati vredne informacije prikupljene sa tla komete, uključujući fotografiju mesta sletanja, ali naučnici nikada nisu detaljno ustanovili gde se sonda tačno nalazi.

Naše znanje o kometama sada je mnogo veće zahvaljujući ovoj misiji, a Rozeta je u tankoj atmosferi komete detektovala organske materije i vodu.

Sama Rozeta kružiće oko komete do septembra kada će zbog udaljenosti do Sunca prestati da funkcioniše. Na kraju će se spojiti sa kometom gde će zajedno sa sondom File pasti u duboki san bez povratka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: