Novi snimci otkrivaju razarajuće posledice nuklearnog testa VIDEO

Nuklearna testiranja koja je američka mornarica sredinom prošlog veka vršila na atolu Bikini, završila su se nepopravljivim posledicama, a američka Nacionalna bezbednosna agencija objavila je nove snimke nuklearnih testiranja iz svoje arhive.

Život

Izvor: B92

Sreda, 27.07.2016.

18:15

Novi snimci otkrivaju razarajuće posledice nuklearnog testa VIDEO
Foto: Screenshot

Američka Nacionalna bezbednosna agencija objavila je snimke koje su zabeležili nadzorni avioni, u trenucima pre aktiviranja bombe, prilikom nuklearnih testiranja na atolu Bikini. Snimak prikazuje mnogo uništenih ratnih brodova koji tonu u okean, a operacija je nazvana “Crossroads”.

Testiranja na atolu koja je u periodu od 1946. do 1958. godine izvela američka mornarica, sastojala su se od brojnih nuklearnih eksperimenata zbog kojih je to područje i danas nenaseljeno, a novi snimci pokazuju koliko bile snažne posledice aktiviranja nuklearnih bombi.

U jednom od svojih eksperimenata, mornarica je htela da otkrije kako će nuklearna eksplozija uticati na 95 ratnih brodova usidrenih oko lagune u kojoj se vršilo testiranje. Iako su očekivali mnogo manju štetu, krajnji rezultat je bio mnogo gori nego što su uopšte mogli i zamisliti. Prva bomba, kodnog imena “Able”, slična je onoj korišćenoj u japanskom Nagasakiju, a uništila je tek nekolicinu manjih brodova. Ali druga bomba, kodnog imena “Baker”, u mnogo je većoj meri šokirala svojim posledicama. Bačena 25. jula 1946, bomba “Baker” izazvala je ogromnu količinu vode i pokrenula snažni talas koji je u potpunosti uništio celu flotu, ali još veći šok bila je radijacija. Posada koja je poslata kako bi dekontaminirala brodove, uskoro se našla u krizi jer su i sami postali izloženi radijaciji koju je bilo nemoguće sanirati. Na brodovima je u svrhu testiranja bilo smešteno i 200 svinja, a zbog posledica radijacije, sve su umrle u roku od mesec dana.

Dugotrajne posljedice eksperimenta i njegovog uticaja na prirodu nisu bile očekivane, a svi brodovi korišćeni u ovom testu bili su namerno potopljeni jer je postojala prevelika opasnost za njihovo dalje korišćenje na bilo koji način.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: