Veliko otkriće ispod hrama Maja

Meksički arheolozi otkrili su drevni vodovod pod jednim od najvažnijih hramova Maja u Meksiku, objavili su u utorak naučnici.

Život

Izvor: B92

Utorak, 26.07.2016.

18:06

Veliko otkriće ispod hrama Maja
Foto: Thinkstock

Devet kanala dugih 17 metara otkriveno je pod hramom iz sedmog veka u mestu Palenke u saveznoj državi Čijapas, koji je na Listi svetske kulturne baštine UNESCO, rekao je voditelj iskopavanja Arnaldo Gonzales Kruz.

Komplikovani vodovodni sistem povezivao je kralja Kiniča Janaba Pakala, vladara Palenke, i majanskog boga vode Čaka, pojasnio je Gonzales.

Analiza hijeroglifa iz hrama pokazala je da se možda odnose na proleće i predstavljaju simbolički put podzemnih voda, koji se nalazio u otkrivenim kanalima, kaže.

Smješten u državi Čijapas na jugu Meksika, drevni grad Palenke jedno je od najvažnijih arheoloških nalazišta iz doba Maja. Arheolozi su to mesto počeli da istražuju radarom 2012, misleći najpre da se radi o geološkoj anomaliji.

"Odlučili smo to detaljnije da analiziramo i otkrijemo da se radi o složenom sistemu kanala ukopanih u stenu, tačno ispod grobne komore", rekao je Pedro Sančez Nava, koordinator u Nacionalnom institutu za antropologiju i istoriju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: