Kamen oštar i staklo seče, bez obzira na Pokemone (VIDEO)

Stručnjaci upozoravaju da igrači Pokemona moraju da paze na sopstvenu bezbednost, dok se nalaze u virtuelnoj stvarnosti igrice.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.07.2016.

19:06

Kamen oštar i staklo seče, bez obzira na Pokemone (VIDEO)
Foto: Screenshot

Akcije japanskog proizvodjača video igrica Nintenda su danas pale, nakon upozorenja da će globalno ludilo povezano sa igricom Pokemon Go imati tek ograničen uticaj na konsolidovani profit te kompanije.

Stručnjaci upozoravaju da igrači Pokemona moraju da paze na sopstvenu bezbednost, dok se nalaze u virtuelnoj stvarnosti igrice.

Relja i Luka Isailovic imaju devet i 13 godina, zive u Bloku 44 na Novom Beogradu i posle mora, gde su bili sa roditeljima, vratili su se kući i to taman kada je stigla igrica Pokemon Go pre par nedelja. Sada je često igraju, napolju su, ali kažu da paze na automobile i bicikliste dok jure Pikačua.

„Ova igrica je većinu dece kao ja, čak i neke odrasle, izvukla iz kuće i prednost ove igrice je što postoje mape pravog sveta. Nije kao svaka druga igrica da moraš da sediš kod kuće da si zatvoren, nego hodaš kao u pravom životu“ kaže Relja.

Upravo ta rečenica "kao u pravom zivotu", za psihoterapeuta Olivera Vidojevića je primer kako su pomešani pravi zivot i virtuelna stvarnost. On kaže da mozak čoveka često funkcioniše maštajući, što nije loše, ali opasnost može da usledi ako stvari poput Pokemona postanu "igračka plačka" i ako se zaboravi stvarnost, da je zemlja tvrda, da je kamen oštar, da staklo seče, da drumom idu brzi automobili velike mase a da trotoarom idu mekani i osetljivi ljudi.

„I ako se to pomeša dodje do nesrece“. Kaže Vidojević.

Opširnije o ovome, pogledajte u video prilogu ispod.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: