Novi Zeland želi da istrebi pacove i lasice

Premijer Novog Zelanda Džon Kej, danas je najavio ambiciozni plan da istrebi sve pacove, lasice i druge štetočine iz zemlje do 2050. godine.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.07.2016.

14:48

Novi Zeland želi da istrebi pacove i lasice
Foto: Thinkstock

Vlada se nada da će oslobađanje od štetočina dati prednost domaćim životinjama, a to su uglavnom ptice koje su ugrožene pacovima. Mnogim domaćim ptičjim vrstama preti istrebljenje zato što pacovi i druge štetočine jedu njihova jaja i istu hranu kao one.

Novi Zeland je već uspeo da iskoreni pacove sa nekoliko svojih manjih ostrva, korišćenjem klopki, otrova i mamaca, pa se nada da će moći isto da uradi u celoj zemlji.

Vlada je izdvojila 28 miliona novozelandskih dolara (20 miliona američkih dolara) u naredne četiri godine za ovaj projekat, a Kej je priznao da bi cilj mogao da bude ostvaren samo uz naučna dostignuća. Ekolozi sa univerziteta u Oklendu Džejms Rasel i Žaklin Begs, smatraju da je moguće ostvariti taj cilj ali da je to veliki izazov u zemlji koja je veličine Velike Britanije.

Ostvarenje ovog projekta može da skrene pažnju sa drugih ekoloških problema, pa čak i da stvori nove probleme kao što je eksplozija populacije miševa, rekla je Begs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: