Naučnici od titanijuma i zlata stvorili supertvrdi metal

Naučnici su u laboratorijskim uslovima stvorili supertvrdi metal, spoj titanijuma i zlata, preneo je u petak BBC.

Život

Izvor: 24sata.hr

Subota, 23.07.2016.

16:30

Naučnici od titanijuma i zlata stvorili supertvrdi metal
Foto: Thinkstock / ilustracija

Ova legura najtvrđa je poznata metalna supstanca koja je kompatibilna s ljudskim tkivom, kažu američki fizičari.

Materijal je četiri puta tvrđi od čistog titanijuma i pogodan za izradu dugotrajnih medicinskih implanta, ističu naučnici.

Postojeći veštački kukovi i kolena zbog trošenja moraju da se menjaju nakon deset godina.

Profesorka Emilija Morosan sa univerziteta Rajs u Hjustonu navodi da je tim do otkrića došao radeći na magnetima od titanijuma i zlata.

Novi materijal naučnici su morali da pretvore u prah da bi proverili njegovu čistoću, ali je beta-Ti3Au, kako se stručno zove, bio toliko tvrd da nije bilo moguće zdrobiti ga.

Materijal je "pokazivao veću čvrstoću od svih poznatih legura titanijuma i zlata, ali i od svih drugih sintetisanih legura", rekla je Morosan.

Dodala je da čvrstoća u kombinaciji s biokompatibilnošću čini tu leguru "spojem nove generacije koji može značajno da produži trajanje dentalnih implantata i veštačkih zglobova".

Novi metal mogao bi da se primenjuje i u industriji bušenja nafte i gasa, proizvodnji sportskih rekvizita i brojnim drugim oblastima, dodala je.

Pojedinosti o novom metalu objavljene su u časopisu Science Advances.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: