Da li biste ikad popili "ljubavni napitak"?

Najbolji način da naterate simpatiju da se zaljubi u vas u srednjem veku bio je “ljubavni kolač”.

Život

Izvor: motherboard.vice.com

Sreda, 29.06.2016.

12:54

Da li biste ikad popili
Foto: Thinkstock

Recept je zahtevao da ovaj kolač mesite potpuno goli, a testo potom pritisnete na gole grudi, pazuhe i genitalije, kako bi upio znoj. Zatim biste morali da naterate izabranika/izabranicu da pojede vaš specijalitet, a on ili ona bi potom bili “ludi” za vama.

Ljubavni kolač 21. veka prave naučnici koji tvrde da su na korak do lekova koji bi mogli da utiču na mozak, tako da se zaljubite ili odljubite po želji.

Neki lekovi, poput intranazalnog oksitocina već dokazano povećavaju poverenje i vezanost među ljudima, ali nije jasno da li će studije koje su došle do tih otkrića ikada opredmetovati stvarni “lek za zaljubljivanje”.

Prikupljanje podataka o požudi, privlačnosti i vezanosti među ljudima, uskoro bi zaista moglo dovesti do proizvodnje ljubavnih lekova. Istom logikom, mogli bismo ublažiti bol zbog izgubljene ljubavi uzimanjem psihoaktivnih medikamenata. Ipak, ideja bi mogla biti podložna manipulacijama.

Prema mišljenju Brajana Erpa, istraživača Univerziteta Oksford, budući ljubavni lekovi više će produbljivati postojeće odnose među ljudima, nego stvarati ljubav tamo gde je nema.

“Najverovatniji scenario je da će biti korišteni kao suplementi za održavanje ljubavnog žara među partnerima”, kaže Erp.

A ako bi neko, naime, želeo da se odljubi, u budućnosti bi mogao da uzme “protivljubavni lek”, koji bi predstavljao neku vrstu hemijskog raskida s nekom osobom.

Njegovo istraživanje bilo je fokusirano na etičke probleme s kojima bi se mogli susresti konzumenti takvih lekova, jer postoji velika šansa da se oni zloupotrebe.

Recimo, neko bi mogao da vas natera da uzmete neki od tih lekova, a pored toga postoji i rizik od toga da postanete zavisni od tabletica tako što ćete ih uzimati svaki put kad se suočite s nekim emotivnim problemom.

“Ljudi bi mogli da ih koriste kao emotivne štake i da izbegavaju pravo rešavanje problema koji su u korenu ljubavnih veza”, kaže Erp.

Da li biste vi uzeli takav lek?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: