Pogledajte kako su testirani delovi najveće rakete u istoriji

Buster motora za najmoćniju raketu na svetu lansiran je u pustinji države Juta.

Život

Izvor: B92

Sreda, 29.06.2016.

09:55

Pogledajte kako su testirani delovi najveće rakete u istoriji
Tanjug / Bill Ingalls/NASA via AP

Ključna komponenta NASA SLS rakete (Space Launch System) uspešno je lansiran u drugom kvalifikacionom testu.

To je poslednji u nizu sveobuhvatnih testova bustera, pre prvog testiranja SLS bez posade zakazanog za 2018. godinu.

SLS bi trebalo da ponese u svemir Orion letelicu, što će biti prvi korak NASA ka slanju ljudi na Mars.

Testiranje, koje je NASA ocenila kao uspešno, pratilo je na stotine ljudi.

“Ovo je posledni kvalifikacioni test za buster sistem i dokazao je stvarni napredak u razvoju SLS”, rekao je Vilijam Gerstenmajer, jedan od administratora projekta u Direktoratu misija sa ljudskom posadom u NASA sedištu u Vašingtonu.
Tanjug / Bill Ingalls/NASA via AP
Temperatura motora nije prešla predviđenih četiri stepena Celzijusa, što znači da je ostao na hladnijem kraju skale prihvatljive toplote. To je veliki uspeh, naročito ako imamo u vidu da temepratura u busteru tokom početka procesa lansiranja dostiže 3.300 stepeni Celzijusa.

Dvominutni test pružio je inženjerima ključne podatke o 82 kvalifikaciona cilja, čije je postizanje neophodno pre nego što SLS poleti u svemir.

Sada će podaci biti pregledani, a kada proces bude završen, dva bustera od pet segmenata i četiri RS-25 glavna motora davaće energiju SLS u svemirskim misijama.
Tanjug / Bill Ingalls/NASA via AP
Na ovim komponentama radi Orbital ATK, komercijalni partner NASA. Busteri će funkcionisati paralelno sa glavnim motorima tokom prva dva minuta leta i pružiti više od 75 odsto potiska potrebnog da raketa i Orion svemirski brod “pobegnu” Zemljinoj gravitaciji.

“Današnji test je vrhunac više godina vrednog rada tima NASA, Orbital ATK i drugih komercijalnih partnera”, kaže Džon Hanikat, menadžer SLS programa u Maršal svemirskom centru u Hantsvilu.
Tanjug / Bill Ingalls/NASA via AP
“SLS komponente se trenutno proizvode, a NASA svaki dan napreduje u razvoju Orion letelice i zemaljskih sistema potrebnih za lansiranje iz Kenedi svemirskog centra u Floridi”.

Početna konfiguracija SLS omogućiće minimalnu nosivost od 77 tona, a sledeća nadogradnja povećaće je na 115 tona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: