Misterija rupe u pesku koja prekriva "avetinjsku šumu"

Misteriozne rupe koje se javljaju u peščanim dinama Indijane već su umalo progutale jednog šestogodišnjaka, a naučnici sada smatraju da su otkrili njihovu tajnu.

Život

Izvor: Newser

Ponedeljak, 27.06.2016.

14:54

Misterija rupe u pesku koja prekriva
Tanjug / Robert Franklin/South Bend Tribune via AP

Prema poslednjoj studiji, “avetinjska šuma” podzemnog drveća u Mont Boldiju “guta” pesak i tako stvara privremene rupe.

U pesku su pronađeni komadi raspadnutog drveta koje se neprekidno urušava, a nekad se javljaju i rupe koje privremeno bivaju “fiksirane” cementom bogatim kalcijum-karbonatom.

Vođa studije Erin Argilan kaže da želi da otkrije kako nastaje cement u rupama, a jedno od objašnjenja je da se stvara kontaktom gljivica iz drveta s peskom.

Ona je uključena i u studiju u kojoj bi trebalo da se mapiraju potencijalno opasni delovi peščane dine.

Stručnjaci sumnjaju da takvih mesta ima širom SAD i da će otkrivanjem pravog mehanizma stvaranja rupa moći da se otkriju i druge rizične lokacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: