Moderni izumi koje su koristile drevne civilizacije

Tehnologija i nauka izuzetno su napredovale u poslednjih sto godina, ali mnogi izumi za koje se smatra da su plod naših generacija zapravo vuku korene iz daleke prošlosti.

Život

Izvor: express.hr

Nedelja, 26.06.2016.

09:45

Moderni izumi koje su koristile drevne civilizacije
Foto: Wikimedia Commons

Za plastičnu hirurgiju se smatra da se pojavila tek početkom prošlog veka, ali istraživanja pokazuju da su stari Egipćani izvodili estetske operacije.

Mehanizam sa Antikitere je 2000 godina star 'računar' koji i danas predstavlja pravu zagonetku, a roboti su takođe nastali ranije nego što ste mislili.

Novost nije ni sat sa alarmom, s obzirom na to da je još 440. godine pre nove ere Platon koristio sistem cevi ispunjenih vodom koje su ga budile pištanjem.

Prvi prototip seizmografa pojavio se još 132. godine, dok je Heron Aleksandrijski 50. godine pre nove ere osmislio pokretna vrata.

Nešto više o ovim, i brojnim drugim izumima možete saznati iz priloženog videa:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: