Uzori mladima u Srbiji: Đoković, Šešelj, Karleuša...

Iako Novak Đoković prednjači, drugi uzori mladih u Srbiji mahom su estradne ličnosti, rijaliti zvezde pod optužnicama i različiti političari, ali ono što ohrabruje da su među idolima mladih zastupljeni i priznati umetnici i sportisti.

Život

Izvor: B92

Sreda, 22.06.2016.

14:20

Uzori mladima u Srbiji: Đoković, Šešelj, Karleuša...
Foto: Gettyimages

Istraživanje problema i potreba mladih, koje je TIM Centar iz Novog Sada sproveo za EXIT fondaciju, u okviru projekta "Novi Sad – Omladinska prestonica Evrope" (OPENS), pokazalo je podjednako zabrinjavajuće, ali i neke ohrabrujuće rezultate.

Glavni problemi mladih su po njihovim rečima nezaposlenost, alkoholizam, loš obrazovni sistem, pasivnost i siromaštvo, dok više od dve trećine njih ima loše ili užasno mišljenje o životu u Srbiji! Broj jedan domaći uzor i za studente i srednjoškolce je naš sportista Novak Đoković, dok je najčešći uzor iz inostranstva - Vladimir Putin.

Pored Đokovića, srednjoškolci se ugledaju još i na, poređane po broju glasova, Vojislava Šešelja, Jelenu Karelušu, Sergeja Trifunovića, Nikolu Teslu, Aleksandra Vučića, Marčela, Kristijana Golubovića, Miloša Bikovića i Nikolu Koju. Za studente, uzori su pored poznatog tenisera i Nikola Tesla, Zoran Kesić, Ivana Španović, Vojislav Šešelj, Isidora Bjelica, Vladeta Jerotić, Zoran Đinđić, Ivo Andrić i Matija Bećković.

"Istraživanje je pokazalo prilično zabrinjavajuće rezultate, ali ima i onih koju ulivaju nadu. Mladima je nasuprot lažnih idola potrebno ponuditi prave uzore, i upravo zato je EXIT Fondacija pokrenula priznanje za mlade heroje, koje se večeras dodeljuje našim najboljim mladim naučnicima, umetnicima, kreativcima, društvenim radnicima... Ovim projektom želimo da uputimo jasnu poruku i mladima, ali i celom društvu, da moramo da se ujedinimo u vezi ove teme i nadjačamo poguban uticaj raznih rijaliti programa i sličnih negativnih društvenih uticaja", naveo je direktor i osnivač Exita, Dušan Kovačević.

Istraživanje je rađeno na ukupnom uzorku od 1.931 mladih ljudi, od toga 980 studenata i 951 učenika i u to u četiri najveća grada u Srbiji, u Novom Sadu, Beogradu, Nišu i Kragujevcu. Istraživanje prati ključne oblasti projekta OPENS: Uzori, informisanost, socijalno preduzetništvo bezbednost, volonterizam i interkulturalizam mladih.

Ključni problem mladih u Srbiji je ubedljivo visoka nezaposlenost. Za srednjoškolce pored ovoga su dominantni još narkomanija, alkoholizam i osećaj da budućnost ne zavisi od njih, uz loš obrazovni sistem i siromaštvo, dok studente opterećuje i pasivnost. Posebno zabrinjavajuće rezultate za budućnost Srbije donela je tema Socijalno preduzetništvo mladih.

Kao asocijaciju na reč "Srbija" mladi navode uglavnom negativne pojmove, a više od dve trećine njih ima loše ili užasno mišljenje o životu u Srbiji. Više od 70% učenika i 60% studenata ne veruje da će se stanje u Srbiji popraviti, dok više od dve trećine želi da ode iz Srbije i živi u inostranstvu.

Novac, "veze" i snalažljivost su prema mišljenju mladih važniji za uspeh u Srbiji od obrazovanja, stručnosti i vrednog rada, dok su sreća i upornost približno jednako važni. Na pitanje da procene ko su njihovim vršnjacima najčešći uzori, najčešći odgovori mladih su starlete, zvezde "reality" programa i ličnosti sa estrade, a zatim slede narodni pevači, kriminalci i mafijaši, a potom i sportisti.

Značajnom procentu mladih je potpuno svejedno gde će se zaposliti. Mladi najčešće doživljavaju verbalno, fizičko i psihičko nasilje, dok najčešće prijavljuju ekonomsko nasilje, a trećina učenika i četvrtina studenata procenjuju mesta u kojima žive nebezbednim. Većina učenika i veliki deo studenata nikad nije volontiralo, zbog, kako se uglavnom navodi, nedostatka vremena

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: