U Kini počeo Festival psećeg mesa (FOTO)

Tradicionalni festival na kojem se jede pseće meso počeo je u kineskom gradu Julin uprkos oštrim kritikama i protestima aktivista za zaštitu prava životnja.

Život

Izvor: Beta

Utorak, 21.06.2016.

11:41

U Kini počeo Festival psećeg mesa (FOTO)
Tanjug / AP / Andy Wong

Aktivisti su danas kupovali pse koje su prodavci planirali da ubiju, dok su se lokalni stanovnici žalili da ljudi koji nisu odatle kvare lokalnu tradiciju.

U desetinama restorana širom grada na jugu Kine kolju se kučići i kuva njihovo meso, a na meniju se može naći i meso mačaka.

Veruje se da se tokom festivala ubije oko 10.000 kučića, a oni koji praktikuju ovakvu ishranu kažu da jedenje psećeg mesa tokom leta pomaže da izdrže vrućine i da imaju zdrav metabolizam.
Tanjug / AP / Andy Wong
Lokalne vlasti su prethodnih godina pokušavale da se distanciraju od tog događaja, tvrdeći da to nije zvanična svetkovina, a svake godine pre početka festivala šalju policajce, privredne i sanitarne inspekcije.

Procenjuje se da se u Kini godišnje ubije između 10 i 20 miliona pasa zbog njihovog mesa, a festival u Julinu je postao glavna meta kritika i simbol okrutnosti i nedostatka higijene koji su povezani s tom, uglavnom neregulisanom, industrijom.

Veruje se da su mnogi ubijeni psi u stvari kućni ljubimci ukradeni od njihovih vlasnika ili pokupljeni s ulice.
Tanjug / AP / Andy Wong
Postoji i praksa ubijanja životinja prebijanjem, paljenjem ili drugim bolnim metodama, u uverenju da će tako meso biti ukusnije.

Aktivisti kažu da skupovi koje organizuju širom zemlje kao i poruke i kritike na društvenim mrežama koje postavljaju ljubitelji pasa već imaju efekta. Restorani koji služe pseće meso prinuđeni su da festival organizuju u zatvorenom prostoru i više se ne može često videti masovno jedenje psećeg mesa na otvorenom.
Tanjug / AP / Andy Wong
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

131 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: