Jednostavan test poboljšava matematičke veštine deteta

Jinjing Vang sa Džon Hopkins Univerziteta je sproveo istraživanje kako bi video da li jednostavan test sa tačkama može da poboljša matematičke sposobnosti dece.

Život

Izvor: B92

Subota, 18.06.2016.

14:10

Jednostavan test poboljšava matematičke veštine deteta
Foto: YouTube Screenshot

Test se oslanja na razvoj dečjeg sistema “približnog broja”.

To je neverbalna veština koja postoji kod životinja i kod novorođenčadi.

Kada se pred bebu stave dva tanjira sa keksom, ona će posegnuti za onim tanjirom na kome ima više keksa, a da prethodno nije naučena da broji. Možda se to zato zove “instinkt”.

U ovoj studiji je učestvovalo četrdeset dece od pet godina. Svima je pokazan video od 5 minuta. Na njemu su se nalazile dve grupe tačaka, u jednoj su bile žute, a u drugoj plave. Tačke su se pojavljivale na ekranu i nestajale, prebrzo da bi mogle da se prebroje, a deca su na kraju pitana da li je bilo više žutih ili plavih tačaka.

Nastavak testiranja je varirao. Neka deca su morala da odgovaraju na laka pitanja, neka na teža, a neka su dobijala miks lakih i teških pitanja.

Rezultati su pokazali da matematička sposobnost nije fiksirana već se može poboljšavati uz vežbu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: